Júniusban is emelkedett az építőipari termelés volumene

Hírek
Júliusban az építőipari termelés volumene 22,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist, az épületek építése 15,1, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal emelkedett - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelés éves növekedési üteme némileg lassult a júniusi 27,2, és a májusi 35,4 százalék után.

 Az előző hónaphoz képest az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 2,1 százalékkal csökkent júliusban a júniusi 1,0 és a májusi 7,5 százalékos növekedés után. 

Az épületek építésének növekedése júliusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye, de a 15,1 százalékos növekedés mélyen elmarad az előző két hónap 26-27 százalékos mértékétől. Az egyéb építményeknél a termelés – az alacsony bázis mellett – az út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült és nagyobb növekedést ért el az előző havi 29,6 százalékosnál. 

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya július végén 83,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,6, az egyéb építményeké 132,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 39,1 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye.

Idén január-júliusban az építőipari termelés volumene 26,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az épületek építése 22,8 százalékkal, az egyéb építményeké 34,2 százalékkal nőtt.

Borítókép: illusztráció, MTI/Máthé Zoltán

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink