Július 1-től nem kell fizetni a közműbekötésekért

Hírek
Szombattól ingyenessé válnak a családok, illetve a kis-, és középvállalkozások (kkv) számára a közműcsatlakozások.    

“Azt tapasztaltuk, hogy a közműszolgáltatók gyakran nem szolgáltatói, hanem hatósági szemlélettel lépnek fel ezekben az eljárásokban a fogyasztókkal szemben. Ezért a kormány a Miniszterelnökség javaslatára úgy döntött, hogy villany-, gáz- és vízcsatlakozások esetében az átlagos méretű ingatlanoknál nagyrészt díjmentessé válnak a csatlakozások és gyorsabb munkára kényszerítjük a közműveket” – jelentette be Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Az intézkedés célja a lakosság terheinek újabb csökkentése, illetve további segítségnyújtás az otthonteremtéshez. A helyettes államtitkár azt is közölte, emellett meg akarják szabadítani a kkv-ket egy bürokratikus tehertől, javítva versenyképességüket.

Az intézkedés részletei szerint díjmentessé válik a legfeljebb óránként 4 köbméter és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése. Ezek egy nagyobb lakás vagy egy átlagos méretű családi ház, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség ellátásához elegendőek. Ebben a körben  mindhárom közműcsatlakozás kialakítása esetén a családok 450 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget takaríthatnak meg, a kkv-k pedig akár 2,8 millió forintot is.

A kabinet nem csak a csatlakozási alapdíjakat és a fogyasztásmérő díját engedi el: a gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, ami teljesen új szabály. Bartal Tamás arról is beszélt, hogy a villanyszektorban az eddigi kétszeresére emelkedik az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyenesen biztosít. A víziközmű-szektorban a közműfejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed.

Bartal Tamás arra is kitért, hogy csökkennek a gázszektorban a különdíjas szolgáltatások költségei. Július 1-jétől a fogyasztók jogorvoslatért fordulhatnak a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztó társaság elutasítja közműkiviteli tervüket. Jogorvoslattal lehet élni akkor is, ha az elosztó elutasítja a terv szerint kivitelezett közmű átvételét. Ezek az eljárások is díjmentessé válnak.

Borítókép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink