Juhász Péter fütyülője Fekete-Győr András ellen fordulhat

Hírek
Érik a gigászok harca az egyik fővárosi választókerületben. A Belvárosban Juhász Péter fütyülője Fekete-Győr András ellen fordulhat, így lesznek az elképzelt szövetségesekből egymás rettenthetetlen ellenfelei.    

Egyre valószínűbb, hogy a budapesti 1-es választókerületben, tehát a Belváros-budai Vár összevont körzetben Juhász Péter, az Együtt és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egymás ellen indul majd jövő tavasszal.

Ahhoz képest, hogy nemrég még arról volt szó – legalábbis Juhász ezt szerette volna -, hogy az Együtt a Momentummal, a Párbeszéddel és az LMP-vel közösen egy “Új pólust” alakít, most egymás ellen feszülhetnek a “belvárosi gigászok”.

Pedig Juhászék és holdudvara mindent gondosan előkészítettek, sajtóhadjáratot kezdtek az “új baloldal” liberális-zöld erőinek összefogása mellett. És jó érzékkel az egyik közvélemény-kutató is megérezte, hogy mit is szeretnének a választók: természetesen nem mást, mint egy Új pólust! Rögtön be is mérték a nem létező alakulat “kvázi” népszerűségét, és láss csodát, szerintük 16 százaléknyi választó szavazna egy ilyen összefogásra. Persze, nincsenek véletlenek. Ugyanez a csapat még Bajnai Gordon 2012 októberi újbóli színrelépése után két hónappal azzal lepett meg mindenkit, hogy a korábban csúfosan megbukott miniszterelnök diadalmenetét várták. Szerintük a választók – mintha nem is lettek volna brutális megszorítások kormányfői ténykedése idején – mindennél jobban szerették volna őt és formálódó szervezetét újra az ország élén látni.

Persze 2014-re a csodafegyver visszafelé sült el, hiszen Bajnai nem lett baloldali miniszterelnök-jelölt, és pártja, az Együtt még frakciót sem tudott alakítani a parlamentben.

Az “új baloldal”, az “Új pólus” az állítólagos népszerűsége dacára ugyanolyan csalódás, mint maga Bajnai volt. A valósággal történő kínos szembesülés során rá kell jönniük, hogy megint rútul becsapták őket. Kiderült, hogy a kutatóintézetek és az Együtt központjában még szövetségesként kezelt pártok nem egymás szövetségesei, hanem ellenfelei lesznek 2018-ban. A valóságban soha nem volt szó arról, hogy létrejöhet egy “Új pólus”, hiszen se a Momentumnak, se az LMP-nek nem volt kedve a néhány év alatt teljesen levitézlett Együtt-tel, vagy épp Párbeszéddel összefogni.

A baloldalon tehát egy olyan képzetet üldöztek hónapok óta, amelynek megvalósulására semmilyen esély nem volt. A bizonyság pedig itt áll előttünk: az elképzelt barátok nemsokára egymást (is) fogják pocskondiázni a választási kampány során, hiszen a Momentum és az LMP minden választókerületben állít majd jelöltet, így van esély az MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd közös jelöltjeivel való összetűzésekre. Élvezet lesz nézni, ahogy majd szorgosan egymás plakátjait tépkedik, és feljelentik majd a másikat a helyi választási bizottságnál ezért-azért.  

Már csak azt a pillanatot várom, hogy Juhászék sípjai nem Orbán Viktor, hanem Fekete-Győr András beszédét próbálják majd megzavarni, a Momentumhoz köthető blogok pedig Juhász Péter megélhetési költségeit veszik górcső alá.

Mintha nem is a Fidesz-KDNP lenne az ellenfelük. Ebben a közvélemény-kutatási adatok alapján legalább teljes mértékben igazuk van. De így nem lesz ám parlamenti hely és frakcióiroda sem, arra így még nagyon sok időt várniuk kell.   

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink