Jövőre nehezebb lesz jó befektetést választani

Hírek
Hozzászoktak a két számjegyű hozamokhoz a befektetők, akik a kötvény és a részvénypiacon is sokat kereshettek 2023-ban, az állampapírok átárazódása, a hozamok csökkenése azonban sokaknak okozhat fejtörést jövőre – mondta a Világgazdaságnak Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. Prémium Befektetési Szolgáltatások és Private Banking Igazgatója.

A tőzsdei rali és a kötvények reneszánsza mellett könnyebb vagy nehezebb volt a portfóliómenedzserek dolga 2023-ban?

Azt gondoltuk, hogy 2022-nél mozgalmasabb év nem nagyon lehet, de szerintem 2023 ezt is megközelítette. Az idei nagyon jó év volt a befektetőknek, a befektetési szolgáltatóknak és a tőzsdei társaságoknak egyaránt. Amit egy évvel ezelőtt vártunk, az szinte mind bekövetkezett. Egyrészt elkezdtek csökkenni a kamatok, nyilván ehhez az kellett, hogy az infláció is megálljon, vagy lássuk, hogy vannak olyan lépések, amik miatt csökkenni kezd.

Ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok is elkezdtek lefelé jönni, de idén még nagyon jó hozamokat lehetett elérni, akár kötvényről, akár befektetési jegyről, vagy részvényekről beszélünk. Tavaly volt egy nagy esés a tőzsdéken, elsősorban az ukrán háború kitörése után, amit konszolidáció követett. Épp egy éve említettem, hogy vannak még tartalékok a részvényárakban, és ez be is jött. Tehát sok eszközben nagyon jó eredményt lehetett elérni.

Mostanra egy kicsit nehezebb a helyzet, mert ugyan még vannak olyan kötvények, illetve fix kamatozású eszközök, amelyek 2024-ben is jól fognak hozni. Utána lesz nehéz kiválasztani azokat a befektetéseket, amelyek kifizetődőek lehetnek.

Miként csapódtak le a piacokat leginkább mozgató események az Equilornál?

Jelentős mértékben nőtt a kezelt vagyonunk, egyrészt a jókora friss tőkebeáramlásnak köszönhetően, másrészt a hozamok is jelentősen növelték a vagyont, hiszen a legtöbb befektetésnél két számjegyű hozamról beszélhetünk. Nem titok az sem, hogy folyamatosan bővülünk, veszünk fel új embereket, hogy kiszolgáljuk az ügyfeleket.

Hogyan reagáltak az ügyfelek a magas inflációra?

A kiugró infláció miatt nagyon megnőttek a hozamelvárások, attól tartok, a befektetők egy kicsit hozzászoktak a két számjegyű hozamhoz, és ha a most jól fizető kötvények kamatozása megváltozik vagy kifutnak, akkor a fix kamatozású állampapírok ezt már nem fogják tudni hozni. Ilyenkor lehet érdemes magasabb kockázatú eszközhöz nyúlni, ezek kiválasztásában pedig érdemes a befektetési szakértők tanácsára hallgatni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink