Jövőre is velünk marad a csiphiány

Hírek Figyelo.hu
A félvezetők hiányát csak a kereslet visszaesése állíthatja meg a vezérigazgató szerint. Az új kapacitások csak 2023-tól kezdenek üzemelni.

A félvezetők hiánya tartós lehet Matt Murphy, a Marvell Technologies csipgyártó vezérigazgatója szerint

– írta a CNBC. Az üzletember a tévétársaság Technology Executive Council nevű rendezvényén beszélt csütörtökön.

A vezérigazgató elmondta, hogy az iparágban eltöltött 27 éve alatt nem tapasztalt a mostani helyzethez hasonlót, amikor is a csipeket felhasználó összes szektorban magas a kereslet. Amennyiben ez nem változik, úgy 2022 is fájdalmas lehet Murphy szerint, aki elmondta, hogy bár több gyártó kapacitásainak növelését jelentette be, ezek a tervek csak 2023-tól és 2024-től növelhetik a kínálatot – emelte ki a VG szemléje.

Murphy pesszimizmusát nem mindenki osztja, így az AMD vezérigazgatója, Lisa Su arról beszélt hétfőn egy konferencián, hogy 2022-nek csak az első felében lehet szűkös a kínálat, ám a második félévben már üzemelhetnek az újabb kapacitások. Mint elmondta, 18 és 24 hónap közötti ideig tart egy újabb üzem elindítása és ők már egy éve belevágtak ezekbe a beruházásokba.

Matt Murphy (Fotó: marvell.com)

A cikk kiemelte, az iparágban nem ők az egyetlenek, akik újabb beruházásokba kezdtek, az Intel márciusban 20 milliárd dolláros beruházást jelentett be, melynek keretében két arizonai gyár épülhet, míg a tajvani TSMC szintén Arizonában épülő gyára 12 milliárd dollárba kerülhet és összesen 100 milliárd dollárért épülhetnek új gyárai világszerte a következő 3 évben.

Murphy szerint nem lehetséges, hogy a fogyasztói elektronika minden szegmense továbbra is rekordmértékben bővüljön,

előbb-utóbb valamelyik szektorban vissza kell hogy essen a kereslet. Murphy úgy gondolja, hogy ez talán a számítógépek piaca lehet, utalva a Micron Technologies következő negyedévre várt eladásaira, melyek alulmúlják a várakozásokat.

2020-ban több mint 300 millió számítógép talált gazdára, ami jelentős növekedés a 2019-es 268 millióhoz képest.

Ez egyes szerint az évi 400 milliós forgalmat vetíti előre, ám Murphy szerint ez nem valószínű és végül hatalmas készletek fognak felhalmozódni.

A félvezetők hiánya leginkább az autóipart viselte meg, így több gyár is leállni kényszerült idén. Ugyanakkor többen a helyzet javulására számítanak, így például a GM észak-amerikai elnöke, Steve Carlisle szerint a negyedik negyedévre javulhat a helyzet és Elon Musk is arról beszélt, hogy szerinte hamarosan véget érhetnek az ellátási problémák.

Csiphiány: újabb gyár kényszerül leállásra

(Borítókép: Europress/Science Photo Library via AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink