Jövőre is megmarad a rezsicsökkentés

Hírek vg.hu
Hiába a brüsszeli ajánlás, a kormány kitart a rezsicsökkentés mellet. A Világgazdaság összeállításából kiderült, a lakosságnak nagy könnyebbséget jelentő intézkedés, az Európai Unióban a magyar családok fizetik a legalacsonyabb gáz- és áramárat.

A kormány intézkedései nyomán Budapestet folyamatosan a legalacsonyabb rezsiköltségű európai uniós városai közé sorolják a különböző statisztikák. Bár az Európai Bizottság már ajánlást is kiadott hazánknak a családok helyzetén sokat könnyítő – ám a költségvetést megterhelő – intézkedés visszavonására, a kormánynak eszében sincs eltörölni a rezsicsökkentést – derült ki a Világgazdaság összeállításából.

A lap cikke emlékeztetett ara, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón leszögezte: a rezsicsökkentés megszüntetésére az Európai Bizottság nem tehet javaslatot, ilyen joga nincsen, és Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentés vívmányait. – Hiába szólítanak fel az ajánlásban, hogy 2023 végére hazánk szüntesse meg a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket, Magyarország a költségvetési hiányt anélkül képes csökkenteni, hogy elfogadja az Európai Bizottság tanácsát – nyomatékosította a miniszter.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: nagy segítség a kormány részéről, hogy a családok mellett áll. A rezsicsökkentés kiszámíthatóságot és biztonságérzetet ad, ami kiemelten a sokgyermekes, de valójában minden háztartás számára sokat jelent.

Az Energiaügyi Minisztérium közölte: az Eurostat legutóbbi jelentése szerint az Európai Unióban a magyar családok fizetik a legalacsonyabb gáz- és áramárat. A tárca tájékoztatása szerint a családok a továbbiakban is a teljes fűtési szezonban alkalmazottakkal azonos lakossági piaci árakat fizetnek.

A rezsivédelem fenntartása érdekében a kormány megnégyszerezte az idei Rezsivédelmi Alapot. A földgáz egyetemes szolgáltatásban a fogyasztási helyek mintegy 80 százalékának, az áramellátásban pedig közel 75 százalékának tényleges felhasználása maradt teljes egészében a sávhatár alatt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi nemzetközi ár-összehasonlítása alapján a tagállamok közül 2023 márciusában is Magyarországon került a legkevesebbe a villamos energia és a földgáz. Jelenleg a tavaly augusztus 1-jén életbe lépett rezsicsökkentési szabályok vannak érvényben Magyarországon. Vagyis a villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméterenként 102, az áram kilowattóránként 36 forintba kerül. A legfrissebb adatok szerint a magyar családok túlnyomó többsége rezsicsökkentett árat fizet az energiáért.

A PestiSrácok.hu eközben arra emlékeztetett, hogy a szankciós energiaválságban a kormány magán kezdte a spórolást: mintegy száz központi hivatali épületben felére csökkentette a gázfelhasználást. Az országos energiaigény nagy arányú mérséklését az átlagosnál többnyire melegebb tél mellett a lakosság és más fogyasztók tudatos magatartása is segítette.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink