Jövőre 79 milliárd forint jut gyermekétkeztetésre

Hírek
Harmadik hónapja osztanak élelmiszercsomagot a rászorulóknak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Egymilliárd forintot fordít a kormány arra, hogy segítse a leghátrányosabb helyzetben élő családokat a régióban. 

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, a kormány nemzetstratégiai kérdésként is tekint a családok, ezen belül is a hátrányos helyzetű gyermeket gondozó szülők támogatására.  A hátrányos helyzet továbbörökítésének "ördögi körét" minden eszközzel meg kell törni, ez a társadalom érdeke is – emelte ki.

A kormány több lépcsőben építette ki a gyermekétkeztetés rendszerét, így ma már a bölcsődébe és óvodába járó gyerekek csaknem 90 százaléka ingyenesen étkezik. A második eszköz a nyári gyermekétkeztetés kiszélesítése volt, amelyet  a kormány a tavalyi évtől az önkormányzat kötelező feladatává és mind a négy iskolai szünetben biztosítandó szolgáltatássá tett. Mindez azt jelenti, hogy a 2010-es 29 milliárd forintról jövőre már 79 milliárd forint lesz a központi költségvetési támogatás a gyermekek étkeztetésére.

Mindez kiegészül a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programmal, amely uniós forrást biztosít a rászorulóknak. Az élelmiszercsomag-akció célcsoportjai a leghátrányosabb helyzetű településeken élő családok, amelyekben intézményi étkeztetésben nem részesülő, háromévesnél fiatalabb gyermek él. Az érintett gyerekek családja minden hónapban egy nyolcezer forint értékű csomagot kap, amelyek egyebek mellett alapvető élelmiszereket, például lisztet, olajat, cukrot tartalmaz.

 Az év végig tartó uniós program körülbelül 12 ezer három évnél fiatalabb gyermeket érint. Czibere Károly kiemelte: ezen a nyáron a három évnél fiatalabbakon túl jogosult az élelmiszercsomagra a leghátrányosabb településeken élő iskolások családja is. Hozzátette: előkészület alatt áll a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által koordinált program egész országra történő kiterjesztése, amely várhatóan 2017 végétől valósulna meg. – jelenti az MTI.

Borítókép: MTI/Komka Péter

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink