Jövő pénteken ismét a plakáttörvényről szavazhatnak

Hírek
Rendkívüli parlamenti ülést hív össze a Fidesz frakciója - feltehetően jövő péntekre - a plakáttörvény miatt. A szabályozást Áder János köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek, ezért van szükség a rendkívüli ülésre.  

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető a köztévé hírcsatornáján jelentette be, hogy rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik Kövér László házelnöknél a plakáttörvény, azaz a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvény miatt. Ebben a kormánypártok kampányidőszakon kívül megtiltották volna a politikai üzenetek kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak. A kezdeményezés nem titkolt kiváltó oka a Jobbik tavasszal indított plakátkampánya volt.

Kósa Lajos kifejtette, Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a szabályozást, és a képviselőknek hatvan napjuk van, hogy válaszoljanak az államfő észrevételeire. A frakcióvezető elmondta, érthető az államfő lépése, hiszen a kétharmados paragrafusokat nem szavazták meg, csak azokat, amelyekhez feles többség kell, és a feles részek csak a hatálybaléptetésről és a paragrafusok átszámozásáról szóltak. A rendkívüli ülés megtartásához a képviselők egyötödének aláírása szükséges.

Kövér László házelnök még csütörtök este, az InfoRádióban nyilatkozott. Kifejtette, a Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament

A plakátolás korlátozására szerinte azért van szükség, mert azzal szűkítenék azt a lehetőséget is, hogy egy politikai párt valamilyen gazdasági érdekcsoport lekötelezettjévé váljon pont azért, mert szeretne minél jobban szerepelni egy választáson.

Amennyiben a jövő heti ülésen minden Fidesz-KDNP-s képviselő megszavazza az előterjesztést, és néhány ellenzéki honatya valamilyen okból nem vesz részt a voksoláson és nem szavaz, elfogadhatják a kétharmados szabályozást.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink