Jóval több cég tervez bővíteni, mint ahányan elbocsátásban gondolkodnak

Hírek
A 41 vizsgált ország közül Magyarországon javultak legnagyobb mértékben a cégek létszámváltoztatási várakozásai éves összehasonlításban.

A jövő év első negyedében a magyar munkáltatók 31 százaléka bővíteni tervezi jelenlegi munkaerőkeretét, miközben csökkentést 21 százalékuk jelez előre. Az álláskeresők ebben az időszakban főként az IT, a pénzügyi és ingatlanpiaci területen működő cégeknél számíthatnak élénk munkaerőkeresletre – derül ki a Manpower Magyarország kedden közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított nettó foglalkoztatási mutató (NFM) 10 százalékos átlagos értéket ért el, ami ugyan 2 százalékponttal elmarad az előző negyedéves értéktől, az egy évvel korábbi, -10 százalékos szintnél ugyanakkor 20 százalékponttal magasabb. Ezzel a 41 vizsgált ország közül Magyarországon javultak legnagyobb mértékben a cégek létszámváltoztatási várakozásai év/év alapon.

A 12 százalékos létszámbővítési mutató egy olyan országos átlag, amelytől az egyes régiókat vizsgálva jelentősek az eltérések. A legszélesebb körben a Dél-Alföldön (NFM: +21%) és az Észak Alföldön (+17%) várnak létszámbővülést, de Közép-Magyarországon (+13%), Budapesten (+13%) és Észak-Magyarországon (+11%) is az országos átlag felettiek a munkáltatók várakozásai. Ugyanakkor a Dunántúl régióiban borúsabbak a kilátások: a Dél-Dunántúlon (-8%) többen számítanak elbocsátásra, mint munkaerőfelvételre, a nyugati országrész többi területén pedig sem számottevő növekedés, sem csökkenés nem várható.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Stock-Asso

Ezek is érdekelhetnek

További híreink