Jóval nagyobb tételekben gondolkodnak a lakáshitelesek

Hírek vg.hu
Az új szerződések összege mellett az átlagos hitelösszeg is megugrott januárban a lakáshiteleknél, és meghaladta a 14 millió forintot. A piaci kamatok csökkenése mellett a CSOK Plusz is új lendületet adhat a keresletnek, ám a 2021-es kihelyezési rekordot várhatóan idén sem lehet megközelíteni.

A kihelyezések megugrása mellett az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is megugrott januárban a lakáshiteleknél. Miközben 2023 januárjában 9,95 millió, a múlt év egészében pedig hozzávetőleg 11,7 millió forint jutott egy új szerződésre, addig az idén januárban már 14 millió forint felett járt az átlag – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a lakáshitelek új szerződéseinél – a teljes lakossági hitelpiaccal egyetemben – ugrásszerű növekedést hozott a január, hiszen a kihelyezett összeg több mint a duplájára, 84 milliárd forintra emelkedett 2023. első hónapjához képest.

A kereslet megugrásában egyrészt szerepet játszhatott, hogy az év elejével 1,2 százalékponttal, 7,3 százalékra csökkent a piaci feltételű forintkölcsönöknél a bankok által önkéntesen vállalt, a teljes hiteldíj mutatóra (THM) vonatkozó plafon. A keresletet emellett megdobhatta a gyermekvállalásra készülő családok otthonteremtését szolgáló CSOK Plusz megjelenése is: igaz, ennél még viszonylag kevés ügylet juthatott el január végére a szerződéskötésig, és inkább a tavaszi-nyári hónapokra várható az igazi felfutás.

A tavalyi, 600 milliárd forint alatti szerződéses összeget várhatóan nem lesz nehéz túlszárnyalni

Az erős évkezdet, és a láthatóan növekvő kereslet tükrében mindenképpen lehet számítani arra, hogy idén jelentősen nő majd a lakáshitel-piac. Ez már csak azért sem túlzó várakozás, mert ilyen alacsony – nagyjából 595 milliárd forintos – lakáshitel-kihelyezésre nagyon rég nem akadt példa: legutóbb 2016-ra vonatkozóan mutatott ki ilyen alacsony szerződéses összeget az MNB. A 2021-es, több mint 1300 milliárd forintos kihelyezési csúcs megdöntésére viszont minimális az esély, részben azért is, mert az akkor elérhető támogatott konstrukciók – például a zöld hitelek és az otthonfelújítási kölcsönök – több százmilliárdos lökést adtak a piacnak.

Az idei év elejére látványosan lelassult a lakáshitelállomány növekedésének üteme

A piac élénkülése pedig jól jönne a lakáshitel-portfólió alakulásának is: a jegybank adatai szerint január végén 5034,8 milliárd forintot ért el a lakáshitelek állománya Magyarországon, ami mindössze 1,9 százalékkal – tehát nem egészen százmilliárd forinttal – volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink