Jóváhagyta Trump főbírójelöltjének kinevezését a szenátus

Hírek
Hosszú hetek óta tartó kutyakomédia ért véget: az amerikai felsőház jóváhagyta, hogy Brett Kavanaugh a Legfelsőbb Bíróság tagja legyen. Alig másfél órával azt követően, hogy a szenátusban 50:48 arányban megszavazták a jelöltségét, Brett Kavanaugh - a hagyományok szerint Bibliára tett kézzel - felesküdött a legfelsőbb bíróság bírói tisztségére.   

A republikánusok számára kulcsfontosságú volt, hogy a konzervatív nézeteiről ismert Kavanaugh a Legfelsőbb Bíróság (LB) tagja legyen. A megbízatás élethossziglan szól, így a testületben hosszú évekre be lehetne biztosítani a jobboldali többséget. Az LB-ben jelenleg 4 republikánus és 4 demokrata érzelmű bíró foglal helyet, Kavanaugh lesz így a mérleg nyelve. A Szenátus 50-48 arányban szavazott a jelöltre, ez 130 éve a legszorosabb arány a Legfelsőbb Bíróság tagjainak jóváhagyásánál. A demokratáknak szerették volna megakadályozni Kavanaugh tagságát, továbbá érdekük, hogy minél nagyobb felhajtást legyen a mostmár főbíró körül. Ezzel szerették volna tematizálni a közvéleményt a november 6-án esedékes időközi választásokig.

Kavanaugh ellen így – valószínűleg koholt – vádakat hoztak fel: három nő is szexuális zaklatással vádolta. A legnagyobb nyilvánosságot Christnie Blasey Ford kapta, aki azzal vádolta Kavanaugh-t, hogy tinédzser korukban egy házibulin megpróbálta őt megerőszakolni. A nőt és a főbírójelöltet a szenátus igazságügyi bizottsága is meghallgatta. Az ülést élő adásban közvetítették, nem túlzás azt mondani, hogy az egész ország nézte a valóságshowt. A meghallgatás után azonban érdekes részletek derültek ki a vádról és a vádló mögött álló demokratákról.

A vádló legfontosabb tanúja Leland Keyser, aki Ford szerint jelen volt a bulin. Az ügyben indított FBI-vizsgálat során Keyser azt nyilatkozta, hogy Monica McLean, egy nyugdíjba vonult FBI ügynök, aki nem mellesleg Christine Blasey Ford régi barátja, „ösztönözte” arra, hogy vizsgálja felül korábbi vallomását. Keyser korábban azt nyilatkozta, hogy nem tud semmit a feltételezett erőszakról. A volt FBI ügynök hatására azonban megváltoztatta vallomását – értesült az ügyhöz közel álló forrásoktól a The Wall Street Journal (WSJ).

A lap szerint az eset bepillantást enged abba, hogy Ford és szövetségesei miként dolgoznak a színfalak mögött régi kapcsolati hálójukat felhasználva, hogy alátámasszák a Kavanaugh ellen felhozott vádat. Keyser ügyvédje a szenátusi meghallgatásra levelet küldött, amelyben azt állítja, hogy védence nem vett részt a szóban forgó házibulin, ráadásul nem is ismeri Kavanaugh-t. Ugyanakkor a meghallgatás napján azt nyilatkozta a The Wasington Postnak, hogy elhiszi Christine Blasey Ford állításait. Pár nappal később egy szintén a szenátus illetékes bizottságának küldött levélben már azt közölte, hogy nem tudja megcáfolni Ford vádjait, s bár hisz neki, de igazolni nem tudja a vádakat.

A WSJ úgy értesült, hogy Ford és a volt FBI ügynök arra vette rá Keysert, hogy vallomásában legalább azt változtassa meg, hogy nem is tudott a buliról. Így került be az, hogy nem emlékszik rá. Fordék azzal érveltek, hogy ha azt nyilatkozza, hogy egyáltalán nem volt ilyen buli, azt a republikánusok felhasználják Kavanaugh mellett.

Borítókép: MTI/EPA pool/Saul Loeb

Ezek is érdekelhetnek

További híreink