Jön az új napelem-pályázat: jelentést tett az energiaügyi miniszter – tetemes támogatást ad az állam

Hírek
A kormány az önfogyasztásra szeretné rábírni a fogyasztókat és a háztartásokat.

Jövő januártól visszaengedik az újtelepítésű napelemeket csak a teljes magyar elektromoshálózatra – erősítette meg a korábbi híreket az energiaügyi miniszter kedden. Lantos Csabát a gazdasági bizottság hallgatta meg az országgyűlésben az éves beszámolási kötelezettség keretében

A tárcavezető ennek során tért ki a napelemes kapacitásokra. Jelezte, hogy átnézték a teljes hazai hálózatot, a 93 százalékát pedig 2024-től megnyitják az új telepítéseknek. Jelenleg már 245 ezer háztartás rendelkezik napelemmel, a kormány pedig az önfogyasztásra szeretné rábírni a fogyasztókat.

Termeld magad, tárold magad – foglalta össze ennek lényegét Lantos Csaba. Ennek érdekében jelenik meg az új Napenergia Plusz pályázat 75 milliárd forintos keretösszeggel. Azok számára nyílik meg, akik újonnan telepítenének kapacitásokat, de nem csak napelemet, hanem akkumulátort is. Amennyiben ez így történik, az állam a bekerülés kétharmadát fedezi, ekkora az állami támogatás aránya.

Napelem-forradalom van Magyarországon

Meglepetésnek nevezte, hogy országosan csökkent az áramfogyasztás tavaly október óta. Ez részben éppen napenergiaforgalom növekedésének az eredménye. Azt mondta, kormányzati alapértelmezés, hogy az összenergia fogyasztást csökkenő pályán tartsák, miközben GDP növekedés történik. Szerinte Magyarország energiapályája egyértelműen a napelemhez kötődik. A napenergiaforgalomban 2022-ben 1000 megawatt új telepítés jelentkezett, ami az idén biztosan meghaladja az 1500-at. Összesen 5500 megawattnyi telepítés van, ebből 2200 háztartási 3300 pedig ipari.

Az volt a cél, hogy 2030-ra elérjék a 6000-et, de ez már jövőre bekövetkezik. „Amikor szépen süt a nap, bizonyos órákban az áramtermelés 90 százalékát napelemek adják már most is. Ez Pakssal kiegészülve teljes karbonmentességet jelent az áramban. Csakhogy mivel éjszaka a napelem nem termel, új igény keletkezett a zöldáram tárolására, mert különben elvész” – mutatott rá. Jelezte, hogy 2030-ra megvalósulhat, hogy az ország energiaigényének 29 százalékát itthon termeljék meg.

Figyelem! Fontos előrelépés jön a nettó elszámolási rendszerben

Beszélt arról is, hogy 2024 januárjától bruttó elszámolás lép életbe az újonnan telepített napelemek esetében. Ugyanakkor kiemelte, hogy aki szeptemberig adta le az igényét és 2025 december végéig helyezi üzembe, arra onnantól számítva tíz évig még a nettó elszámolás vonatkozik.

A teljes cikk elérhető vg.hu

Címlapfotó Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink