Jön az önkéntes kamatplafon – az MBH Bank elsőként lépett

Hírek Magyar Nemzet
Elsőként tesz eleget a gazdaságfejlesztési miniszter kérésének az MBH Bank, máris bevezeti az önkéntes kamatplafont a lakáshiteleinél, módosítva ezzel a kínálatot. Az új kamatokat a bank nem csak az új igényléseknél, hanem a már benyújtott, de még alá nem írt kölcsönszerződés esetében is érvényesíti.

A gazdaságfejlesztési miniszter alig pár napja jelentette be kérését a bankok felé, hogy a lakáshiteleiket és a vállalati forgóeszközhiteleiket önkéntesen vállalt kamatplafon mentén kínálják, az MBH Bank pedig elsőként reagált erre. A pénzintézet hétfőtől a lakáshiteleket 7,89 százalék az ügyleti kamat mellett folyósítja, amelyhez további kedvezményeket adhat. Az MBH Bank közlése szerint a lakáshiteleinél az ügyleti kamat 7,89 százalék, ami bizonyos feltételek mellett még alacsonyabb lehet. Egymillió forint feletti jóváírás és 24 millió forint feletti hitelösszeg esetén pedig az ügyleti kamat csak 7,39 százalék lesz. A kamatmódosítások mind a 10 éves kamatperiódusú, mind a végig fix kamatozású lakáshitelekre egyaránt vonatkoznak.

A módosítás az újonnan befogadott hitelkérelmekre és a már benyújtott, még el nem bíráltakra egyaránt vonatkozik. A folyamatban lévő ügyletek esetén a hitelügyintézők nyújtanak majd segítséget. A forgóeszközhitelek estében is a kamatplafonnak megfelelően kínál hitelt hétfőtől a bank a vállalati ügyfeleinek, ezzel is hozzájárulva a hitelezési terhek csökkentéséhez, ezáltal a gazdaság élénkítéséhez – írta az MBH.

A Magyar Bankszövetség felhívta tagbankjai figyelmét a gazdaságfejlesztési miniszter kérésére, hogy október 9-től az újonnan szerződött hiteleik esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon önkéntesen vállalt kamatplafont alkalmazzanak.

Ahogyan a Világgazdaság 55 konferenciáján elhangzott, a magyar hátterű MBH Banknak mára közel kétmillió ügyfele van, ebből másfél millió lakossági. A legnagyobb országos lefedettséget is ők biztosítják, több mint ötszáz fiókkal és ezerdarabos ATM-hálózattal rendelkeznek, 9400 munkavállalójuk van. Arról, hogy egy magyar pénzintézetnek mik a kézzelfogható nemzetgazdasági előnyei, Barna Zsolt elnök-vezérigazgató azt mondta, fontos a stabilitás, a likviditás és a tőke Magyarországon tartása. Pénzügyi hátterüket illetően 10,6 ezermilliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel bírnak, 2023. első fél évében rekord-, 165 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel és 33 százalék korrigált tőkemegtérüléssel „büszkélkedhetnek”. Versenytársainak akkor azt üzente Barna Zsolt, „kössék fel a gatyájukat”.

Borítókép: Kallus György Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink