Jól teljesített az OTP, de a rekord elmaradt

Hírek Figyelő
A bankcsoport 110,5 milliárd forintos korrigált adózott eredményt realizált.

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a harmadik negyedévben az OTP csoport nettó nyeresége. A péntekre virradóra közzétett gyorsjelentés szerint a bankcsoport 110,5 milliárd forintos korrigált adózott eredményt realizált, míg az elemzők 102,4 milliárd forintos nyereséget prognosztizáltak. A negyedév profitja 19 százalékos növekedést tükröz 2018 azonos időszakához képest – adja hírül a VG.

A csúcsdöntés ezúttal elmaradt, az időszak eredménye 2 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévesnél. Az újonnan bekerült moldáviai és montenegrói leánybankok eredmény hozzájárulása 1,2, illetve 0,5 milliárd forintot képviselt.

Összesen pedig a külföldi bankok eredmény-hozzájárulása már megközelítette az 50 százalékot. A sajáttőkearányos megtérülés (ROE) 20,9 százalékra mérséklődött, amely még mindig kiemelkedő az európai bankszektorban. A harmadik negyedévben a forint gyengülése is megdobta a nyereséget:

a magyar deviza valamennyi csoporttagi devizához képest gyengült. Pozitív, hogy a 110,5 milliárdos nyereséget csökkenő kamatmarzsok mellett érte el a nagybank: az a második negyedéves 4,2 százalékról a harmadikra 3,99 százalékra csökkent.

A bankcsoport az új szerb leánybankkal kapcsolatban elszámolt egy 21,4 milliárd forintos egyszeri eredménynövelő tételt is, amelynek hatására a negyedéves számviteli eredmény 131,6 milliárd forint lett. A vártnak megfelelően a szerb akvizíció hatása már látszik az OTP mérlegében, de a szerb érdekeltség eredményét csak az évzáró negyedévben konszolidálják. A bankcsoport negyedéves bevétele rekordra nőtt, meghaladta a 273 milliárd forintot.

A menedzsment módosította a teljes évre vonatkozó előrejelzését. E szerint az eredetileg 2 milliárd forint összegűre várt román bankadót (amely végül 700 millió forint lehet) a negyedik negyedévben számolják el. Az elmúlt 9 hónapban 10 százalékkal nőtt a hitelállomány organikusan, ezért a teljes évi növekedés érdemben meghaladhatja a 10 százalékot.

Tegnap az OTP papírok történelmi csúcson 14 210 forinton zártak.

Az elemzők szerint további rekordok sem kizártak.

 

Borítófotó: A bajnok Ferencváros játékosai a kupával, a labdarúgó OTP Bank Liga Szombathelyi-Swietelsky Haladás – Ferencváros mérkőzésen 1-0-ra győztek Sopronban 2016. április 30-án. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink