Jól teljesít az Államkincstár új számlavezető rendszere

Hírek Érsek M. Zoltán
Az egész magyar gazdaságra pozitív hatással van, hogy a Magyar Államkincstár év elején elindította új számlavezető rendszerét. Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke szerint egész Európában egyedülálló, ahogy ennek köszönhetően tavasszal, közel másfél millió magyar honpolgár, mindössze négy nap alatt megkapta az SZJA visszatérítést. Az új rendszer nagyban segítette a Kincstár állampapírforgalmazási tevékenységét is, miközben az otthonfelújítási támogatás folyósítása is zökkenőmentesen zajlott.

„A Kincstár 25 éves, elavult számlavezető rendszerét lecserélve hoztuk létre az azonnali átutalások lebonyolítására alkalmas, maximális üzembiztonságot nyújtó rendszert, amivel már banki színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani. Bevezetésére fokozatosan került sor: 2021. májustól egy szűkebb körnek, majd júniustól már az állami tulajdonú, de nem központi költségvetési szerveknek tettük lehetővé a használatát. Ez a fokozatosság azt a célt szolgálta, hogy a menetközben előkerülő hiányosságokat feltárjuk és orvosoljuk” – magyarázza az elnök.

Így vált lehetővé az, hogy idén januárban már teljes körűen – minden központi költségvetési szervvel – elinduljon a Kincstár számlavezető rendszere és februárban egymás után két nagy próbatételre kerüljön sor sikeresen: a februári nyugdíj és a 13-ik havi nyugdíj átutalása, ami együttesen több mint 600 milliárd forint kifizetését jelentette két külön tranzakcióval, de egyetlen napon. Ezt követte a február 14-19-e közötti időszak, amikor már a lakosság szélesebb körét érintő SZJA-visszatérítést bonyolították le a Kincstár új rendszerén keresztül. Ez alkalommal is több mint 600 milliárd forintot utaltak át, ami egyszerre másfél millió embert érintett kedvezményezettként.

„Szakmailag komoly büszkeség a csapatunknak, hogy ezeket a megnövekedett utalási kötelezettségeket a Kincstár határidőben, pontosan el tudta utalni az érintettek számra. A rendszer tehát bevált és közel egy év tapasztalatai alapján azt is elmondhatjuk, sikeresen teljesítettük a feladatunkat. Amit az is igazol, hogy a Magyar Államkincstár szakembereinek munkáját a pénzügyminiszter is elismerte.”

A Kincstár elnöke hozzátette: mivel az új számlavezető rendszer lényege az azonnali átutalás lehetőségének megteremtése, a Kincstár a Magyar Nemzeti Bank rendelete alapján – 2020. március 2. napjától – bevezetett Azonnali Fizetési Rendszerhez is csatlakozott. További előny, hogy miközben a maximális kiberbiztonság is garantált – ami a napjainkban minden korábbinál kritikusabb kérdés – a régi rendszerrel szemben itt hosszú évekig semmilyen új hardver, vagy szoftver beszerzésére nem lesz szükség.

A Számlavezető Rendszer a teljeskörű bevezetés óta eltelt 11 hónapban (2022.01.01. és 2022.11.30. között) 48 ezer milliárd forint forgalmat kezelt, ami 87 millió darab küldött és fogadott tranzakciót jelent. Ez a magyarországi klíringforgalom közel 13%-a. A forgalmi érték szerinti rangsorban a Kincstár 2. helyen áll a klíringtagok között.

Bugár Csaba szerint a Kincstár digitalizációs fejlesztéseinek komoly szerepe van abban, hogy az állampapír forgalmazásában – az ingyenes számlavezetésnek is köszönhetően -, egy esztendő alatt 1500 milliárdos állomány növekménnyel, az 5000 milliárdos állományt megközelítve, egyértelműen piacvezető szerephez jutott a Kincstár. Mindezt úgy, hogy az új számlanyitások 30 százaléka már online, az Ügyfélapun keresztül realizálódik. Emellett a hagyományos offline értékesítési pontok is az ügyfelek rendelkezésére állnak: az ország 75 pontján nyithatnak számlát, vásárolhatnak állampapírt, vagy intézhetik ügyeiket az ügyfelek.

A Kincstár kiemelt feladatai közé tartozik a 2021-ben indult otthonfelújítási programhoz kötődő kérelmek elbírálása és a támogatások átutalása is. Ezzel kapcsolatban a rugalmas ügyintézést jól jellemzi, hogy az ügyfélkapun keresztül igénylők gyakran mindössze két hét alatt jutottak hozzá a támogatáshoz.

„A mintegy huszonnégy hónapja indult programban 2022. december közepére a több mint 247 ezer kérelmező részére már 514 milliárd forintnyi kifizetés történt meg az új rendszer segítségével. Különösen az energiaárak emelkedését követően még a korábbiaknál is nagyobb igény mutatkozik a támogatások iránt, amelyekből most elsősorban az energiatakarékosságot célzó felújításokra kívánnak költeni a kedvezményezettek. Ezt érzékelteti az is, hogy miközben korábban átlagosan 1,5 milliós támogatást igényeltek a családok, ez az összeg az év végére kétmillió forintra emelkedett”- értékel a Kincstár elnöke. Hozzátette, hogy a már beérkezett és jelenleg feldolgozás alatt lévő igények elbírálására és az azt követő utalásra a jövő év elején biztosan sor kerül.

Borítókép: Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink