Jól pörögnek az utalások

Hírek figyelo.hu
A korábbi bankközi klíringrendszerben regisztrált átutalási forgalom harmada került át az azonnali fizetési rendszerbe a márciusi indulást követő négy hónapban. Nagy kérdés, hogy az átutalások forgalmában is hoz-e hasonló változást az ősz, amikor a kötegelt vállalati utalások is bekerültek a rendszerbe.

Rendkívül sikeresen indult az azonnali fizetés rendszere (AFR) – legalábbis ezt támasztják alá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt adatok, amelyet a Világgazdaság írt meg.

A március elsején elindult rendszerben négy hónap alatt 35,8 millió átutalást hajtottak végre, ezek értéke meghaladta az 5 ezermilliárd forintot.

A bankközi klíringrendszer (BKR) összes átutalásának közel a harmada, 31,8 százaléka került át a napi tíz ciklus helyett az öt másodpercen belül teljesülő rendszerbe. Ugyanakkor mindez a BKR-en keresztüláramló összegnek mindössze a 12,2 százalékát teszi ki.

Egyértelműnek látszik, hogy az azonnali elszámolás a napközbeni BKR-elszámolási ciklusoktól vesz el teret, hiszen az éjszakai elszámolásban jellemzően a Magyar Államkincstár által indított átutalásokat bonyolítja le a BKR. Miután ezeket a tranzakciókat egyelőre nem lehet az AFR-ben továbbítani, így az éjszakai elszámolás esetében lényegében nem látható változás sem a tranzakciók számát, sem az értékét illetően – ez utóbbi nem meglepő, hiszen a nyugdíj és a családi pótlék utalásában nincsenek gyors változások.

Míg a tranzakciók darabszámában az AFR miatt drasztikusan visszaesett a napközbeni BKR-elszámolás súlya – a februári 71,4 százalékos részarány 41,8 százalékra zuhant márciusra –, addig a tranzakciók értékében a napközbeni BKR-elszámolásban mindössze 10-15 százalékos visszaesés látható – legalábbis az MNB nyilvánosan is elérhető április–júniusi összevetése szerint. Ezen a téren biztosan változás következik be, hiszen szep­tembertől a vállalati kötegelt átutalásokat (például a bérfizetést) is beengedte a rendszer.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: TarikVision, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink