Jól nézze meg az aprót: lehet, hogy ott csörög a zsebében a hamis kéteurós

Hírek vg.hu
Évekig tartó nyomozás után a spanyol rendőrség letartóztatott tíz embert, akik állítólag felelősek hamisított kéteurós érmék forgalomba hozataláért az EU-ban. Kínai bűnözők rengeteg hamis eurót gyártottak egy profi műhelyben.

A pénz valódi értéke a belé vetett bizalomból fakad: bíznunk kell benne, hogy a nálunk lévő fizetőeszköz pont annyit ér, mint ami rá van írva. A hamis euró olyan súlyos gazdasági károkat okoz, ami mindenkit érint. Azt is, akit véletlenül hamis pénzzel fizetnek ki, vagy aprópénzként kapja meg, ugyanis ha a hatóságok lefoglalják, nem jár kártalanítás. Minden állam rendkívül komolyan veszi a hamisítást, és súlyosan bünteti.

Tíz kicsi kínai

Elnézést Agatha Christie-től az olcsó poénért, de mégiscsak tény ami tény: mind a tíz letartóztatott személy kínai állampolgár. A spanyol rendőrség közlése szerint hat évig tartott a bonyolult és hosszadalmas nyomozás, főként a bűnszervezet titkos jellege miatt, valamint azért, mert nagyon nehéz volt a nyomokat követni. A hamisító banda Toledo városában működött, kéteurós érméket gyártottak, és hoztak forgalomba szerte Európában. A nyomozás feltárta, hogy a bűnözői kör közel 500 ezer darab kiváló minőségű érmét dobott piacra – írja a Deutsche Welle.

Nem az anyagi kár a lényeg

Annak ellenére, hogy a teljes gazdasági kár ebben az esetben nem túl jelentős (félmillió hamisított 2 euró „csak” 1 millió euró értéket jelent), a rendőrségi akciót nem szabad alábecsülni.

A szakértők szerint sokkal fontosabb az, hogy aki képes észrevétlenül, sikeresen, hosszú időn keresztül hamisított érméket forgalomba hozni, az ennyi idő alatt nagyon komoly szakértelemre tehet szert.

Innentől kezdve meg csak idő kérdése, hogy mikor veszi elő újra a megszerzett tudást. A másik kulcsfontosságú tényező a pénzhamisítás pszichológiai következménye: az állampolgárokat meg kell nyugtatni és biztosítani kell arról, hogy a pénzük biztonságban van, és megőrzi értékét.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink