Jól kezdték az évet a biztosítók

Hírek Barát Mihály Tamás
Bő hét százalékkal emelkedett a magyarországi biztosítók díjbevétele az első negyedévben: ezúttal az életbiztosítások járultak hozzá nagyobb mértékben a bővüléshez.

A magyarországi biztosítók díjbevétele 360,3 milliárd forintot ért el 2021. első negyedévében, amely 7,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adataiból. A jegybank statisztikái szerint ezúttal az életbiztosítási üzletág járult hozzá a nagyobb mértékben a növekedéshez: itt éppen 150 milliárd forint alatti díjbevételt regisztráltak, ami 10,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A nem életbiztosítási üzletágban valamivel 210 milliárd forint feletti díjbevételt hozott az első három hónap,

ami éves alapon 4,9 százalékos növekedés.

Az életbiztosítási üzletág adatait nézve meglepő, hogy az utóbbi időszakban kissé háttérbe szorul vegyes életbiztosításoknál 16,7 százalékkal, 35,5 milliárd forintra emelkedett a kimutatott díjbevétel, így a részesedésük érezhető mértékben emelkedett a piaci tortán belül. A nyugdíjbiztosításoknál, szintén kétszámjegyű, több mint 11 százalékos növekedést regisztrált az MNB, 23,4 milliárd forintos díjbevétel mellett. A halálesetre szóló (kockázati) konstrukcióknál viszont 0,6 százalékkal ugyan, de csökkent a kimutatott volumen, így 10,8 milliárd forintot tett ki. A befektetési egységhez vagy indexhez kötött (unit-linked) biztosításoknál 8,3 százalékos, éves díjbevétel-növekedést mutatott ki a jegybank, 66,3 milliárdos vloumen mellett.

A nem életbiztosítási üzletágban a kis- és középvállalkozások nélkül számított vállalati vagyonbiztosításoknál nőtt az átlagnál jobban a piac,

az itt elért, 24,8 milliárd forintos díjbevétel 17,3 százalékos bővülést tükröz éves alapon. A lakossági vagyonbiztosítások szempontjából sem alakult ugyanakkor rosszul az első negyedév: itt a díjbevétel elérte a 40 milliárd forintot, ami éves összevetésben 7,4 százalékos növekedés. A kötelező gépjármű felelősségbiztosításoknál (KGFB) ugyanakkor az elmúlt években megszokottnál jóval szerényebb, 2,1 százalékos mértékben nőtt a piac, 79,4 milliárd forintos díjbevétel mellett. A casco biztosításoknál viszont 6,2 százalékos, éves díjbevétel-növekedést regisztrált az MNB, 31,5 milliárdos volumen mellett.

A jegybank adatai szerint az első negyedévben jelentősen csökkent a nettó kárráfordítások értéke a biztosítóknál:

éppen meghaladta a 140 milliárd forintot, ami 10,9 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A szektor első negyedéves adózott eredménye ugyanakkor bő egytizedével elmaradt az egy évvel korábbitól, és 22,7 milliárd forintot tett ki.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink