Jól haladnak a nyári mezőgazdasági munkák

Hírek
Jól haladnak a gazdálkodók a nyári mezőgazdasági munkákkal, ám a kedvezőtlen időjárás miatt a termés mennyisége több növénynél is elmarad a tavalyitól.

A kalászosok teljes termőterületének 61,3 százalékáról, 890 ezer hektárról 4,7 millió tonna gabonát takarítottak be a legutóbbi adatok szerint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felméréséből. Az őszi búza betakarítása Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön 70 százalék körül alakult, néhány megyében azonban csak a munkák harmadát végezték el. Az őszi búza összes területe 958 ezer hektár, amelyből a betakarított terület 569 ezer hektár volt, az összterület 59 százaléka, és eddig közel 3 millió tonna őszi búzát takarítottak be. A tavalyitól 3 százalékkal elmaradó termésátlag országosan hektáronként 5,2 tonna, a legalacsonyabb, 3,8 tonna Nógrád, míg a legmagasabb, 6,3 tonna Tolna megyében volt.

A durumbúza aratása Komárom-Esztergom, Baranya, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Békés és Pest megyében befejeződött, országosan a termőterület 60 százalékán történt meg a betakarítás. A termés átlagosan 4,7 tonna volt hektáronként.

Az őszi árpa aratása gyakorlatilag befejeződött, a tavaszi árpa aratása a termőterület felén történt meg. Az őszi árpa hektáronkénti termésátlaga országos szinten 5 tonna, 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A tavaszi árpa termésátlaga 4 tonna volt, 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A rozs területének 35 százalékát, a tritikálé területének 29 százalékát aratták le. A rozs hektáronkénti termésátlaga 3,8 tonna, 17 százalékkal több, mint egy éve, míg a tritikálé hektáronkénti 4,2 tonnája 8 százalékkal kevesebb a 2016. évinél. A zab betakarítása 18 százalékon áll, termésátlaga 3,0 tonna. Az őszi káposztarepcét mostanra gyakorlatilag betakarították. A termésátlagok megyénként 2,2 tonna és 3,5 tonna között alakultak hektáronként, az országos átlag 2,9 tonna.

A magborsó betakarítása is a vége körül jár 93 százalékos készültséggel és 2,8 tonna hektáronkénti termésátlaggal. Hozama Pest megyében volt a legalacsonyabb1,8 tonna, míg 3,5 tonnával Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb.

Az aratás mellett jó ütemben halad a szalma begyűjtése és a tarlóhántás is. A tarlóhántást a tervezett terület közel negyedén már elvégezték a gazdák. A másodvetést a tervezett 10 ezer hektárnyi terület 40 százalékán, 4,2 ezer hektáron fejezték be.

A zöldborsó betakarítása a terület 95 százalékán, 19,5 ezer hektáron fejeződött be, a termésátlag 5,5 tonna, 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2016-ban volt. A csemegekukorica betakarítása épp csak elkezdődött, országosan 5 százaléknál tart. A zöldbab esetében 71 százalékos a készültség, a hektáronkénti termésátlag 5,5 tonna körül alakul, csakúgy, mint 2016-ban. A korai burgonya betakarítása néhány megyében már befejeződött, országosan viszont a burgonyatermő terület 72 százalékát takarították be, a termésátlag 26 tonna.

A gyümölcsfélék közül a meggy szedése a végénél tart. Az országos átlag a tavalyitól 4 százalékkal elmaradva hektáronként 6,6 tonna, de a szórás igen nagy. Vas megyében mindössze 2,2 tonna, Hajdú-Bihar megyében is alacsony, 3,8 tonna, de Békés megyében 12, Zala megyében 9,9 tonna volt a meggy egy hektárra jutó termésmennyisége.

A kajszi szedése a termőterület 64 százalékán fejeződött be. Termésátlaga országosan 7,7 tonna, de itt is  nagy különbségek voltak az egyes megyék eredményei között. Például Nógrád megyében nem és Vas megyében is alig volt kajszitermés, míg Veszprémben közel 15 tonna volt a hektáronkénti termésátlag. Az őszibarack szedése harmadán állt, a hektáronkénti termésátlag 7,7 tonna volt, ami 11 százalékkal marad el a tavalyitól.

Borítókép: MTI/Sóki Tamás

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink