Jól futnak az állampapírok

Hírek figyelo.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 39,98 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot az eheti állampapír-vásárlási aukcióján – derült ki a jegybanki adatokból, amelyet a Világgazdaság írt meg. A múlt héten összesen 40 milliárd forint értékben vásárolt állampapírt az MNB, a teljes mennyiséget aukció keretein belül vette meg a jegybank, a mostani tenderrel pedig 394 milliárd forintra emelkedett az eddig vásárolt állampapírok állománya. Az MNB 1000 milliárd forint értékű állampapír-vásárlás után vizsgálhatja felül a programot, vagyis egyelőre a keret 39 százalékánál tartanak a vásárlások.

A lapnak egy hete nyilatkozó elemzők arra számítanak, hogy a jegybank folytatja a heti 40 milliárd forintos állampapír vásárlását.

Az eheti aukción összesen 78,6 milliárd forint értékben érkezett ajánlat az MNB tenderére, az ajánlatok 51 százalékát fogadta el a jegybank. A legnagyobb mennyiségben – mintegy 37 milliárd forint értékben – a 2031/A sorozatból vásárolt a jegybank. Emellett a 2038/A sorozatból 2 milliárd forint, a 2041/A sorozatból pedig 1 milliárd forint értékben vásárolt az MNB.

(Borítókép: Sergey Nivens, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink