Jól fogynak az agrárgépek

Hírek Figyelo.hu
A tavalyi­ rekordév után az idei első­ negyedévben sem tört meg az a trend, hogy emelkedik a hazai agrárvállalkozók által gépberuházásokra és alkatrészvásárlásra fordított összeg.

Az elmúlt években tapasztalt lendületes fejlődés és gépcserék következtében a hazai mezőgazdasági géppark egyre korszerűbb, a mezőgazdasági gépek értékesítése a megelőző években tapasztalt dinamikus növekedést követve 2020-ban újabb rekordot ért el – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss géppiaci elemzésében.

Tavaly a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma meghaladta a 256 milliárd forintot, a gépkeresletet egyre inkább a szakmai szempontok és a valós igények generálták. Idén ez a kedvező tendencia várhatóan tovább folytatódik, és még jobb eredmények születhetnek, amiben szerepet játszanak a már megjelent vagy megjelenésre váró pályázati lehetőségek – vélik az AKI elemzői.

A VG.hu cikke kiemelte, a magyar gazdálkodók a 2020. első negyedévinél 12 százalékkal nagyobb összegért vásároltak mezőgazdasági gépeket és alkatrészeket az idei január–márciusi időszakban.

Új gépekre és berendezésekre 41,6 milliárd forintot költöttek, ez annak ellenére meghaladta 13 százalékkal az egy évvel korábbi eladásokat, hogy több területen volumencsökkenést tapasztaltak.

Ugyanebben az időszakban alkatrészekre több mint 14,7 milliárd forintot fordítottak, ami 9 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 64 százalékát tíz cég bonyolította le az idei első negyedévben, a három legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgépeladás 47 százalékát adta.

Az első tíz cég részesedése 2, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 3 százalékponttal csökkent egy év alatt.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbbet, az első negyedévi mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát ezek vásárlása tette ki. A teljes értékesítésben a traktorok 40, a gabonakombájnok 8 százalékos arányt képviseltek.

Az előző év hasonló időszaka óta 24 százalékkal több, 775 új, kerekes traktor kelt el 16,4 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 11 százalékkal nőtt az eladás, 221 darabra volt vevő.

A 141–190 lóerős, úgynevezett farmmindenes csoportba tartozókra 42, a 191–260 lóerős traktorokra pedig 70 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a 260 lóerő fölötti kategóriában visszaesett az értékesítés.

A gabonakombájn-piac zsugorodott az idei első negyedévben, márciusig 8 százalékkal kevesebb, 35 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, 2020 első negyedévében még 38 kelt el.

Az eladások 3,3 milliárd forintos összértéke azonban 3 százalékkal meghaladta az előző időszakit.

A kombájnokhoz a tavalyinál 22 százalékkal több kukorica- és 45 százalékkal kevesebb napraforgó-betakarító adapter talált vevőre.

Az önjáró rakodók értékesítése 11 százalékkal maradt el a január–márciusi időszakban a bázisidőszakitól, 109 rakodógépet adtak el. A bálázógépekre 26 százalékkal csökkent a kereslet, csak 73-at értékesítettek.

A mezőgazdasági munkagépek piaca továbbra is hullámzó képet mutatott.

Legnagyobb darabszámban (1229) a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, ezekből 37 százalékkal nőtt az értékesítés a bázisidőszakhoz viszonyítva. A talajművelő gépek között a szárzúzók kereslete 47, az ekéké 36, a magágykészítőké 37, a tárcsás talajművelőké 27, a sorközművelő kultivátoroké pedig 63 százalékkal nőtt. Tápanyag-kijuttató gépekből 22, vetőgépekből 43 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban.

(Borítókép: Ádász István gépkezelő beállít egy Agrion típusú vetőgépet Orosháza határában, Herczeg Tibor gazdálkodó szántóföldjén 2021. április 8-án. (MTI/Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink