Jól fogynak a motorok

Hírek Figyelo.hu

A világjárvány miatt a közösségi robogózást tavaly kevesebben választották, de a motorkerékpárok iránti vásárlói érdeklődés viszont látványosan megugrott.

Naponta négy-ötezer fő használja a Blinkee.city Kft. elektromos robogóit Budapesten és Pécsett – válaszolta a közösségi robogó megosztással foglalkozó cég a VG.hu megkeresésére. A magyarországi flottájukban már 250 kétkerekű jármű található, így 2020-hoz képest negyven robogóval bővítették a gépjárműparkjukat – közölte a már kilenc országban jelenlévő szolgáltató. Az E.ON támogatásával működő kulcsnélküli, mobilalkalmazáson keresztül kezelhető környezetkímélő járműmegosztó szolgáltatás egyébként 50 járművel indult 2018-ban, a Blinkee.city egyébként egy lengyel hátterű vállalkozás.

A robogós cég kérdéseinkre válaszolva azt írta, a jövőben is további flottabővítést terveznek, az Opten adatai szerint a Blinkee.city Kft. 2020-ban 92,7 millió forint árbevételt ért el, ami 32 százalékos csökkenést jelent a 2019-es 137 millió forinthoz képest és ez minden bizonnyal a pandémiának köszönhető a visszaesés. Ugyanakkor

a világjárvány ideje alatt a Blinkee.city Kft. 200 perc ingyen blinkee használattal próbált segíteni a mentőknek, orvosoknak, orvostanhallgatóknak, ápolóknak, beteghordóknak, hetvenen éltek is a lehetősséggel válaszolta a cég.

A városi dugók elkerülésére a felhasználók jellemzően naponta 4-5 kilométer megtételére bérlik ki a járműveket. A környezetkímélő robogó végsebessége 52 kilométer per óra, a motor kínai gyártmányú és 4,1 lóerős és 60 kilométer megtételére képes egy feltöltéssel, a jármű cserélhető akkumulátorokkal rendelkezik.

A motorkerékpárok iránti érdeklődés látványosan megugrott mostanában, de azt fontos leszögezni, hogy ez a teljes motorkerékpár-piacra, és nem kifejezetten a robogókra vonatkozik – mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője a VG-nek.

2020-ban megközelítőleg 14 ezer robogó kelt el a Használtautó.hu-n – válaszolta a portál a lap megkeresésére. A járművek átlagos ára, amiért gazdát cseréltek 439 ezer forint volt. A hirdetők átlagosan 28 nap alatt adtak túl a kétkerekűiken. A portálon tavaly megközelítőleg 21 ezer, 2021 első negyedévében pedig kicsivel több, mint 4 ezer hirdetést adtak fel a motorosok. 2021 első negyedévében csaknem 2600 robogó kelt el az online piactéren. Idén már egy picit drágábbak voltak a motorok, átlagosan 476 ezer forintot fizettek értük – összegezte az adatokat a lapnak a Használtautó.hu.

2021 első negyedévében átlagosan 14,5 százalékos, júniusban azonban már 23 százalékos volt az áremelkedés.

Az új járművek piacán látható, hogy a motorkerékpár-eladások 19 százalékkal nőttek a tavalyi évhez képest, és 63,4 százalékkal a 2019-es első félévhez képest. Ezzel szemben, szintén 2019 első félévéhez képest, a személyautók piacán 16,3 százalékos csökkenés látható, annak ellenére, hogy tavalyhoz képest már 9,7 százalékos növekedés volt – tette hozzá Katona Mátyás.

(Borítókép: Motorkereskedés. Budapest 2021.06.30. (Kallus György, Világgazdaság)

További híreink