Jókai Anna és Szabó Magda emléke

Hírek
Két jeles írónőnkről emlékezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a napokban. A közelmúltban elhunyt Jókai Annára, a június 15-én 19 órakor kezdődő emlékesttel, a száz esztendeje született Szabó Magdára, június 20-án, délelőtt 11 órakor nyíló emlékkiállítással.  

Jókai Anna alakját Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója, Mezey Katalin, Kossuth-díjas költő, Kozma Imre atya és Vasy Géza irodalomtörténész idézik meg. Az esten közreműködik Császár Angela, színművész, valamint Regenhart Anna Blanka, csellóművész. Levetítik a Magyar Művészeti Akadémia portrésorozatának Ne féljetek! Jókai Anna élete és művészete című filmjét.

Jövő kedden nyílik az Annyi titkom maradt… Szabó Magda kiállítás. Mivel Szabó Magda műveiben saját felmenői köré épített magánmitológiát, a tárlat fontos eleme egy családfa lesz, amelyen nemcsak az írónő rokonait ismerhetjük meg, de kiderül az is, melyik őse, milyen művének szereplőjeként elevenedik meg. A rendezők nem feledkeznek meg Szabó Magda teremtett testvéréről, vagy ha úgy tetszik alteregójáról, a Für Elise-ben megjelenített Bogdán Cecíliáról sem. Természetesen bemutatják mindazokat a dokumentumokat, amik nélkülözhetetlenek az életműbe való belépéshez, így író férje, Szobotka Tibor, s bejárónője emlékeit.

A kiállítás kiindulópontjául Szabó Magda vallomását választották: „ami velem és köröttem valaha megesett, és amit én annak a nyersanyagából alkottam, aligha különíthető el. Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban. A tükör, amelyet a világ felé fordítottam, halálommal széttörik, cserepei nyilván összeilleszthetők és beszoríthatók lesznek valami keretbe, és mégsem azt mutatják majd, ami voltam, vagy amit teremtettem”.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink