Jogi úton folytatódik a Fiat Chrysler dízelbotránya

Hírek
Az Egyesült Államok kormánya kedden beperelte az autógyártó konszernt, azzal vádolva őket, hogy illegálisan használt szoftvereket autóinak károsanyag kibocsátási ellenőrzésein. A vád szerint 2014 óta 104 ezer ilyen jármű került forgalomba.

A jogi folyamat várhatóan megegyezéssel zárul a felperes és az alperes között, hasonlóan a Volkswagen ügyhöz, amelynek a vége 25 milliárd dolláros kártérítés lett. A VW esetében lényegesen több járműről volt szó. A VW elismerte, hogy hibázott, a Fiat Chrysler azonban tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Az amerikai igazságügyi tárca és az a környezetvédelmi hatóság (EPA) olasz nyelvű belső levelezések és más dokumentumok alapján kezdett el az év elején vizsgálódni az ügyben. Az EPA korábban közölte: a bírság 4,6 milliárd dollár lehet.

A hatóságok szerint az ügyben a 2014 és 2016 között piacra dobott Grand Cherokee Jeep-ek és a Dodge Ram teherautók érintettek.

A Volkswagen még 2015 szeptemberében ismerte el vétkességét. A német konszern vállalta, hogy az autótulajdonosknak, a környezetvédelmi hatóságnak, a szövetségi tagállamoknak, valaint a kereskedőknek összesen 25 milliárd dollárt fizet. A cég felajánlotta az érintett 500 ezer autó tulajdonosának, hogy visszavásárolja a járműveket. 

Hasonló botrány gyanújába keveredett nemrég a Daimler is, amikor visszavonta az amerikai hatóságoknál az új Mercedes-Benz dízel modelljeinek forgalombahozatali engedélykérését. Korábban a német hatóságok indítottak vizsgálatot a dízelmotorokkal kapcsolatban. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink