Joe Biden szigorú védővámokat eszelt ki

Hírek vg.hu
Súlyos összegeket kell fizetnie annak, aki kínai elektromos autót exportálna az Egyesült Államokba. A kínai e-autók védővámja ugyanis nagyobb lehet, mint maga a jármű érétke. Joe Biden kormányzata durván szigorítana több kínai termék bevitelével kapcsolatban – közölte a Világgazdaság.

Megduplázná, sőt, egyes Kínából érkező termékekre megnégyszerezné a védővámot az Egyesült Államok. A Fehér Ház a kulcsfontosságú ágazatokban a napokban bevezetendő új vámtarifákat az amerikai munkaerőpiac védelmével indokolja.

Rá kell fizetni, ha kínai e-autót importálnak Amerikába

A Biden-kormányzat „a régóta aggodalomra okot adó ágazatokra összpontosít. A cél, hogy kezeljünk bizonyos tevékenységeket és kockázatokat, elkerüljük az eszkalációt, és hogy fenntartsuk kapcsolatunkat Kínával” – értékelte Greta Peisch, az Egyesült Államok kereskedelmi ügynökségének volt vezető jogásza.

A kínai elektromos járművekre kivetett vám 27,5 százalékról 102,5 százalékra emelkedhet – tudta meg a Bloomberg bennfentesektől, akik szerint az illetékes bizottságban konszenzussal állapították meg az új vámmértékeket és vámokat. A villanyautókra kivetett vámemelés célja, hogy megvédje az Egyesült Államokat a kínai autók dömpingjétől. A kínai acél- és alumínium termékek, valamint autók egyelőre az amerikai kínálat kis részét adják.

Milyen kulcsfontosságú ágazatokban emelik a vámokat?

A hírügynökség forrásai szerint az elektromos járművek, az akkumulátorok, a napelemek, az acél és alumínium területén mindenképpen vámemelésre kell számítani. Egyes acél- és alumíniumipari termékekre Biden már korábban bejelentette, hogy 25 százalékra emeli a vámokat a jelenlegi 7,5 százalékról vagy vámmentességről.

A kínai félvezetőkre és a napenergiával kapcsolatos termékekre az új vámszabályokat és tarifákat várhatóan kedden jelentik be. A Kínában gyártott orvosi felszerelésekre, például a fecskendőkre és az egyéni védőfelszerelésekre is további vámokat fognak kivetni – jelezte az Equilor a hétfői befektetői hírlevélben.

Miért emelnek ekkorát a védővámokon?

Az amerikai elnök a vámemelésekkel szeretné aláásni kihívója, Donald Trump politikáját, aki protekcionista intézkedések ígéreteivel kampányol.

Biden riválisa egy New Jersey-i kampányrendezvényen már reagált is a hírre: „Azt mondja, hogy 100 százalékos vámot fog kivetni minden kínai elektromos járműre. Hát nem szép? Bidennek ezt már négy évvel ezelőtt meg kellett volna tennie.”

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink