Jó kis innovációkat díjaztak

Hírek
Az elcsépelt startup kifejezés – nagy szerencsénkre – ma már közel sem csak az újabb és újabb játékokról, applikációkról szól, hanem valódi, kézzelfogható eredményekről, például az energiamegtakarítás terén. Ezt bizonyítja egy közelmúltbeli verseny is.

Pár napja hirdették ki ugyanis az első hazai energetikai startup pályázat, az MVM EDISON Light Up! nyerteseit. Az energetikában meghatározó vállalat, az MVM Csoport által életre hívott program részeként tizenkét döntős négy kategóriában versenyzett a zsűri és az inkubációs cégek képviselői előtt. A Bálnában rendezett döntő legjobbjai maximum 50 millió forint összegű magvető befektetésre és akcelerációs szolgáltatások igénybevételére kapnak lehetőséget – tehát a tét nem volt kicsi.

A pályázat első fordulójában a zsűri kategóriánkként három projektet választott ki, amelyek fejenként egymillió forintos fejlesztési támogatást kaptak, egyúttal bekerültek a második forduló mentorprogramjába. Itt szakmai partnerek közreműködésével kaptak segítséget termékfejlesztéshez, üzleti terv elkészítéséhez, prototípus teszteléshez. Az innovátorok a közös munka eredményét a befektetők előtt egy igazi „high-tech show” keretében mutatták be a Bálna Budapestben. Az MVM Csoport startup pályázatának fináléjában kiválasztott nyertes innovációk hétköznapi problémákra adnak egyedi választ.

„Büszke vagyok arra, hogy az MVM EDISON Light Up! programunkkal nagyban hozzájárultunk ahhoz, hogy az energiahatékonysághoz, a megújuló energiatermeléshez kapcsolódó fejlesztések, illetve a smartkoncepciók ne maradjanak elméleti síkon” – mondta Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepségen.

És akkor most jöjjenek az MVM Edison Light Up! nyertes startupjai:

– Az ECObuilder az épületetek hőszigetelését úgynevezett fázisváltási technológián alapuló hőszigetelő és panel rendszerével korszerűsíti. Az induló vállalkozás célja nem kisebb, minthogy a közel nulla energiaigényű házak technológiáját elérhető áron, széles körben hozzáférhetővé tegye a lakossági, középületi és ipari szektorban egyaránt.

– A HeatTANK a hagyományos vizes hőtárolókat váltaná fel, egy helytakarékos, olcsóbb és nagyobb hatásfokú tartállyal, aminek köpenyterében speciális, fázisváltó anyag található. Magyarországon még nem, viszont külföldön már kezdenek megjelenni ezt az innovatív technológiát alkalmazó tárolók, viszont az optimalizált kialakítás segítségével ezekhez képest is 20%-os energiamegtakarítást ígér a nyertes pályázat.

– A háztartások költséghatékony fűtésére a személyes komfortérzet előtérbe helyezésével ad találékony választ a POIZO. A smart mobil infra fűtőtest a legegészségesebb fűtési technológiát alkalmazza, maximalizálja a kibocsátott hőenergiát, mégpedig célzottan a felhasználóra, illetve a beállított fűtendő területekre, 360 fokban érzékelve azok elhelyezkedését. Így tehát megoldja a hőérzetünk különbözőségéből adódó mindennapi problémát, ha a család egyik tagja vacogva fázik, míg a másiknak melege van!

– A BuGO egy dinamikus, állomások nélküli elektromos robogó hálózat ötletével állt elő, amely megengedhető áron kínál korlátlan mobilitást felhasználói számára. A 21. század városaira specializálódótt robogózás közvetlen károsanyag-kibocsátás, átszállási vagy parkolási nehézségek nélkül juttatná el a vezetőt a kiindulási pontból a tetszőlegesen választott érkezési pontba, háztól házig. A közlekedési eszköz megjelenése és kiegészítő funkciói az urbanista fiatalok életstílusához illeszkedik.

Az előzmények: ez a négy projekt több mint száz(!) másik pályázattal indult küzdelembe az MVM EDISON program 2016. december 5. és 2017. február 17. között kiírt Light Up! innovációs pályázat és startup versenyén. A felhívás hazai innovátorokat buzdított arra, hogy lépjenek ki a fényre, és mutassák meg titokban dédelgetett ötleteiket. A legjobb ötletetek megvalósítását az MVM Csoport komplex mentorprogrammal támogatta, amelynek többek között része volt az IBM által is használt termékfejlesztési módszerek vagy mesterséges intelligencia megoldások alkalmazása.

A döntőbe jutott pályázatokat az első körös rostához hasonlóan a zsűri székében Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Molnár Imre, az MVM Zrt. elnöki kabinetjének vezetője, Bertalan Zsolt, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, valamint Fehér Gyula, a hazai startup világ atyja, a USTREAM alapítója és Pongrácz Ferenc, a programban partnerként résztvevő IBM délkelet-európai térségének üzletfejlesztési igazgatója értékelte.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink