Jó hírt kapott a forint: pillanatok alatt eltűnhet a külkereskedelmi hiány

Hírek
Augusztusban 665 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, júliushoz képest az export kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6 százalékkal csökkent.

Augusztusban a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktívum 665 millió euró volt, az egyenleg 2,3 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki második becslésében, kiemelve: az egyenleg 44 millió euróval kevesebb lett az első becslésben közöltnél. Ám a termék-külkereskedelmi mérleg ezzel is 11,2 milliárd euróval javult az év első nyolc hónapjában. Tavaly a külkereskedelmi mérleg 10,2 milliárd euróval romlott, és a hiány 8,6 milliárd eurót tett ki, ám idén ez minden jel szerint szerint eltűnhet.

Júliushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6 százalékkal csökkent. A részletes adatok szerint

  • A gépek és szállítóeszközök 2022. augusztusi áron számított kivitele 0,5 százalékkal nagyobb, behozatala 15 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben majdnem tizedével emelkedett, behozatalban ugyanekkora mértékben csökkent.

A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel tizedével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

  • A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több mint tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben csaknem tizedével, a behozatalban pár százalékkal mérséklődött. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,3 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg behozatalban 6,1 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 4,2, importvolumene 8,7 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gumigyártmány, importban az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,3 százalékponttal csökkentette a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 3,0 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.
  • Az energiahordozók exportvolumene 31, importvolumene 26 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz, az importoldali esetében a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét az exportban 1,4 százalékponttal növelték, míg az importban a teljes volumencsökkenést 4,3 százalékponttal mérsékelték.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,2 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 12 százalékkal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalmat nem befolyásolta, míg az importcsökkenés ütemét 0,6 százalékponttal fokozta.

 

További részletek a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Kallus György / Világgazdaság

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink