Jó hírek érkeztek a Paks II. beruházásról

Hírek vg.hu
A Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval tárgyalt ma Orbán Viktor. A miniszterelnök a Paks II. projekt folytatásáról egyeztetett az orosz nukleáris energetikai konszern első emberével.

 

A Paks II. projekt folytatásról egyeztetett ma délelőtt a fővállalkozó orosz Roszatom első embere, Alekszej Lihacsov Orbán Viktor miniszterelnökkel – adta hírül a Világgazdaság. A közelmúltban újabb fordulóponton jutott túl a két 1200 megawattos, 3 plusz generációs – vagyis például jó néhány biztonsági megoldással erősített – atomerőmű építésére indult beruházás. Az Európai Bizottság jóváhagyta a kivitelezésre és a pénzügyi feltételekre vonatkozó szerződéseket. A módosításra azért volt szükség, mert a beruházási környezet több pontos módosult az eredeti megállapodás kilenc évvel ezelőtti aláírása óta.

A lap cikke szerint az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a szokásos feltételekkel megadta az engedélyt ahhoz, hogy kitermeljék a két új paksi atomblokk közül a második – amely Pakson már a hatodik – létesítéséhez a talajt a talajvíz szintje felett. Az első gödörásáshoz 2021 októberében járult hozzá az OAH, a munkával a múlt év őszéig végzett is a Duna Aszfalt Zrt., majd levonult a területről.

A Világgazdaság emlékeztetett arra, hogy a Roszatom projektjei közül a Paks II. az egyetlen, amelyik uniós országban zajlik. Ez korábban előny volt az orosz társaságnak, amely ezzel uniós referenciához jutott, ám Ukrajna megtámadása miatt az Oroszország ellen elrendelt nemzetközi szankciók nehezítik a kivitelezést. Jó eséllyel e nehézségek leküzdése is terítékre került a ma délelőtti, magas szintű tárgyaláson. A két új blokknak a hivatalos közlés szerint 2030-ra el kell készülnie.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Móricz-Sabján Simon- Világgazdaság)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink