Jó hírek: az erőfitogtatás ideje lejárt

Hírek
Azt írja az újság – a „Mi Időnk” –, hogy kevésbé csalnak áfát a 2015 elején bevezetett Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) hatására. Konkrétan az EKÁER bevezetése óta felére csökkent a feketézés aránya a zöldség-gyümölcs ágazatban, ahogy a tej- és húsiparban is érezhető a fehéredés.

Az újság szakemberekre hivatkozva számol be a már majdhogynem kézzel is fogható eredményekről. Például, hogy korábban a boltok polcain található UHT-tejek 85 százaléka külföldről származott, a gyanúsan olcsó áruk pedig vélhetően feketeimport útján jutottak a kiskereskedelembe. Az arány mostanra – többek között az EKÁER-nek köszönhetően – megfordult. Tavaly a boltokban a tartós tejek 83 százaléka már magyar feldolgozóktól származott. S ha újra jön is a lehet, hogy részben fekete import, azaz újra csalják is az áfát, a visszarendeződéstől azért nem kell tartani.

A zöldség-gyümölcs ágazatban az EKÁER-korszak előtt közel 40 százalékos volt a feketegazdaság aránya, ami szakmai becslések szerint mára a felére csökkent. „Azzal ugyanis, hogy az áruk mozgását folyamatosan nyomon lehet követni, ellehetetlenültek azok az álkereskedők, akik korábban busás hasznot húztak az áfacsalásból. Ezt a folyamatot erősíti majd tovább az EKÁER mellett az úgynevezett e-számla bevezetése is”. A húsiparban is nagy szerepe volt az EKÁER-nek a piac tisztításában, még úgy is, hogy a forgalmi adó mértéke az elmúlt években két lépcsőben csökkent. Az ágazatban ugyanis korábban olyan magas volt a feketézés aránya, amely már a legálisan tevékenykedő üzemek működését fenyegette és sokan nem bírták volna a versenyt.

Jó hírek tehát ezek. Ha jól értem a cikkből, a kormányzati intézkedések segítettek fehéríteni a piacokat és visszaszorították az adócsalásból élőket. Ami nekem az EKÁER-ben tetszik, az a Mi Időnk cikkéből valahogy mégis kimaradt. Pedig fontos, legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint – meg kell mondjam – maga az eredmény. Az pedig az EKÁER szellemisége. Mert akár szeretik, akár nem az érintettek, az elég könnyedén belátható, hogy ez a rendszer az aktív részvételre, a partnerségre épül.

Az erőfitogtatás ideje ugyanis lejárt. A minap Tállai András is arról beszélt, hogy egymillió forintos tartozásig nincs azonnali inkasszó, végrehajtás, ellentétben a korábbi adóhatósági gyakorlattal. A NAV tehát, ügyfélbarát. A hatóság egymillió forint tartozás alatt brutális erőfitogtatás helyett inkább már tájékoztató jellegű felszólító levelet küld, nagyon szépen és udvariasan megfogalmazva. Ennek a partnerségnek is megvan a hatása, ahogyan az EKÁER partnerségének is. A tavalyi év azonos időszakához képest eddig 547 milliárddal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak.

Nem emlékszem, gondoltak-e ilyesmire is annak idején, amikor a NER-ről még annyit vitatkoztak.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink