Jó hír a forintnak: történelmi többlet a magyar külkereskedelemben

Hírek vg.hu
Elképesztő iramban áll helyre a magyar külkereskedelmi mérleg, csak novemberben 1,6 milliárd eurós többletet produkált, ami történelmi rekordnak számít. Az export és az import közben éves és havi alapon is csökkent, a behozatal látványos mértékben.

Tavaly novemberben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktívum ezzel 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg pedig 3,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében, amelynek tényadata 138 millió euróval kevesebb lett az első becslésben közöltnél.

Októberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,8, az importé 6,1 százalékkal csökkent.

Az adat azért is fontos, mert soha korábban ekkora többlet még nem jött össze egyetlen hónap alatt a magyar külkereskedelmi mérlegben, ami a forint erősödésének újabb támaszt adhat.

Ezen a tényen pedig az sem változtat, hogy a mérleg ilyen javulásában éppúgy érdemi szerepet játszott a fogyasztás és az import visszaesése, mint a 2022-es magas bázis a behozatali oldalon. Ezzel tehát az év eleji várakozásoknál hamarabb, már idén ledolgozhatja a tavalyelőtti GDP 8 százalékát kitevő fizetésimérleg-hiányt a magyar gazdaság.

Enyhén csökkent a járműgyártás exportja

A KSH részletes adatai szerint a gépek és szállítóeszközök 2022. novemberi áron számított kivitele 8,0, behozatala 26 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével, a behozatalban közel harmadával csökkent.

A közúti jármű árucsoport exportvolumene kismértékben, importvolumene több mint hetedével maradt el a bázisidőszakitól.

A híradástechnikai, hangrögzítő és ‑lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több mint ötödével visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben néhány százalékkal, a behozatalban közel negyedével csökkent. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,6 százalékponttal, a behozatalban 11 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink