Jó hatással volt az időjárás az európai gázárakra

Hírek
A hideghullám utáni visszatér a megszokott vagy annál is melegebb idő, Norvégia ismét szállít, és a befektetők reménykednek, hogy nem eszkalálódik a közel-keleti konfliktus.

Az európai gázárak több mint 40 százalékkal emelkedtek a múlt héten, a friss meteorológiai előrejelzéseknek és a közel-keleti konfliktus kordában tartására tett nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően azonban most ismét csökkennek.

A kontinensen irányadó TTF holland gáztőzsde hétfőn reggel a gáz ára novemberi szállításra 4,9 százalékkal, megawattonként 51,33 euróra csökkent. (Egy euró 368,9 forint.) A Maxar Technologies prognózisa szerint ugyanis a hőmérséklet a következő napokban a hideghullám után Franciaországban, Németországban és Európa más részein is visszatér az ilyenkor megszokotthoz vagy még annál is melegebb lesz.

A gázár csökkenéséhez a Bloomberg tudósítása szerint hozzájárult az is, hogy helyreállt az ellátás Európa legnagyobb partnerétől, Norvégiából, és enyhülnek az aggodalmak a közel-keleti ellátást illetően is, miután az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus ne szélesedjen regionális háborúvá.

A cikk a Világgazdaság oldalán folytatódik

Címlapkép: MTI/Lehoczky Péter

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink