Jelentősen törlesztjük az adósságot

Hírek Szajlai Csaba
A korábbi 430 millió dolláros előtörlesztés után ezúttal 1300 milliárd forint értékben törlesztett elő kötvényeket a magyar kormány – jelentette be Facebook-videóban Varga Mihály pénzügyminiszter.

Magyarország 1300 milliárd forint értékben cserélt rövid futamidejű államkötvényt hosszú, 8 és 20 év közötti kötvényekre idén – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. Varga Mihály elmondása szerint a javuló futamidővel a kamatváltozások csak tompítottan, több év alatt jelennek meg a kamatkiadásokban. A pénzügyminiszter hozzátette: ez komoly erősítő szerepet játszik a költségvetési folyamatokban is, a kamatkiadások jobban tervezhetővé válnak.

„Ez biztonságot jelent az ország számára, hiszen csökkennek a kockázatok”

– mondta Varga Mihály.

A mostani 1300 milliárd forintos, és a korábban bejelentett 430 millió dolláros előtörlesztéssel Magyarország államadósságának törlesztése erős lábakon áll – összegezte mondandóját Varga Mihály. Az említett, korábbi előtörlesztés azt is jelenti, mintegy 10 milliárd forint megtakarítást lehetett elérni, miközben az államadósság futamideje hosszabbodni tudott. A tavalyi kimutatások szerint a 2020-as adósságcsere mintegy 400 millió dollár értékben zajlott le, amelynek az a lényege, hogy az adósság mennyisége nem emelkedik, csak az átlagos lejárat hosszabbodik.

Varga Mihály a Figyelőnek írt legutóbbi véleménycikkében azt hangsúlyozta, hogy bár lazulhatnak az uniós fiskális szabályok, de Magyarországnak nem ebből a lehetőségből kell kiindulnia a költségvetési politika tervezése során, hanem abból, hogy kis és nyitott gazdaságként az eladósodás növelné a sérülékenységünket, így mindig is „a hosszú távon is fenntartható adósságrátát kell megcélozni”.

További részletek a Figyelő hetilap legfrissebb számában.

(Borítókép: Figyelő)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink