Jelentős utazási kockázatok, rugalmasabb biztosítások

Hírek Tóth Balázs

A külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozások újra reflektorfénybe kerültek, miután a kormány a koronavírus hatására ismét tapasztalható veszélyhelyzet miatt különböző kategóriákba sorolta a világ, köztük az Európai Unió országait. Az utazni vágyók továbbra is óvatosak, idén nyárra jobbára belföldi úti célokat tűznek maguk elé. Aki mégis külföldi utazást tervez, az idén számos bizonytalan tényezővel kénytelen szembesülni. A járványügyi helyzet országról országra gyorsan változhat, az emiatt felmerülő többletkockázatok egy része pedig továbbra sem fedezhető le biztosításokkal.

Egy, a Netrisk által készített felmérés adatai azt mutatják, hogy a nyaralni készülők 56 százaléka az idei szezonban nem akarja átlépni az országhatárokat, belföldön tölti nyári szabadságát. Aki mégis külföldre indul, általában közeli célpontot választ: a cégnél megkötött utasbiztosítások 35 százalékát horvátországi, 15 százalékát ausztriai utakra kötik. Repülőgépes utazásokra a szerződések mindössze 12 százaléka szól, szemben a tavaly nyári 40 százalék körüli aránnyal.

Az óvatos tervezés az elmúlt napok járványügyi adatainak ismeretében indokolt. Európa több országában ismét látványos emelkedésnek indult az új koronavírus-fertőzöttek száma. Amint azt Molnár László, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) alelnöke a Figyelőnek elmondta: az utasbiztosítások a bennük megjelölt sürgősségi orvosi, illetve kórházi ellátási költségeket (a szerződésben szereplő egyéb járulékos kiadásokkal együtt) koronavírus-fertőzés esetén ugyanúgy térítik, mint más megbetegedések esetében.

A Covid-19 miatt szükségessé vált utazásmegszakítás és a hazaút költségei szintén kezelhetők egyes biztosítási termékekkel. A biztosítások zöme ugyanakkor nem téríti sem a karanténnal kapcsolatban felmerülő többletkiadásokat, sem a fertőzés veszélye miatt visszamondott utazások költségét. Az útlemondás (sztornó) biztosítás sem terjed ki ilyen esetre: az általuk lemondott utakat az utazási irodák, a törölt repülőjáratokat az adott légitársaságok kötelesek az utasnak visszatéríteni, vagy későbbi járatokra átfoglalni a kiutazó jegyét.

A FBAMSZ szakértője szerint egyes biztosítók máris léptek: a biztosítási feltételeikben törölték a pandémia miatti esetleges kizárásokat, és a védelmet kiterjesztették a szükségessé vált karantén miatt felmerülő költségek (limitált) térítésére is. Emellett az útlemondás indokaként elfogadják a koronavírus-fertőzést, hasonlóan más súlyos betegséghez. Molnár László ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez még korántsem érvényes a piacon megköthető valamennyi utasbiztosításra.

Mint mondta: a következmények miatti félelemből lemondott utakat például a jövőben sem fogják megtéríteni a biztosítócégek. Az utasbiztosítások feltételei közül pedig ezután sem fognak kikerülni bizonyos fontos kizárások. Ilyen korlátozások vonatkoznak például azokra a területekre, amelyek a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan frissülő „Utazásra nem javasolt térségek” címet viselő listáján szerepelnek.

Emellett természetesen a súlyos gondatlanság, a bizonyíthatóan „szándékos megfertőződés”, vagy a célországban érvényes védekező előírások be nem tartása is mentesíti a biztosítót a kártérítéstől.

A Netrisk már idézett felméréséből az is kiderül, hogy a válaszadók 60 százaléka nem is tud róla, hogy belföldre is köthetők utasbiztosítások. Holott ezekben szintén szerepelnek olyan klasszikus utasbiztosítási fedezetek, mint a poggyászbiztosítás, útlemondás (sztornó) biztosítás, vagy éppen a gépjármű-assistance szolgáltatás. Emellett olyan egészségügyi problémákkal kapcsolatos térítéseket is nyújtanak már, mint a betegszállítás költsége, a nyaralás megszakítása miatt ki nem használt szállásköltség térítése, vagy éppen az utazás során elszenvedett baleset miatt járó táppénz-kiegészítés.

A cikk teljes terjedelmében a csütörtökön megjelent Figyelőben (2020/30.) olvasható
(Borítókép: Egy nagy műanyag zacskóba burkolózott utas a Lutoni Repülőtéren – fotó: Reuters / Paul Childs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink