Fontos tényező a hazai kitermelésben a vecsési kőolaj

Hírek M. Orbán András
A hazai kitermelésen belül jelentős részarányt képvisel a MOL által Vecsés közvetlen közelében talált kőolajkészlet, azonban az importarányt nem képest csökkenteni – tudta meg lapunk.

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a MOL Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A társaság közleménye szerint a MOL még júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. A MOL 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót a Vecsés körüli területre. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott és 2100 méteres mélységet ért el. Az ilyenkor szükséges kúttesztelések során bebizonyosodott, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a kőolajtalálat, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították.

A kitermelhető napi ezer hordó a belföldi
előállítás öt százalékát jelenti
Fotó: MOL

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari elemzője lapunk megkeresésére elmondta, az alföldi régióban könnyebb, míg a zalai térségben az urálihoz hasonló nehezebb kőolaj található, a MOL Százhalombattán mindegyiket fel tudja dolgozni. Elmondta még, a Vecsés határában talált nyersanyag kitermelési mennyiségéről előbb hétszáz, majd 800-1000 hordó napi kitermelhetőséget közölt a MOL, ez a hazai belföldi kitermelés öt százalékát, a MOL kitermelésének pedig tíz százalékát teszi ki – Magyarországon ugyanis nem csak a hazai olajtársaság végez kitermelést. Bár pontosabbat egyelőre nem tudni, Pletser Tamás szerint a Vecsés határában talált olajmező 10-15 évig biztosíthatja a kitermelést.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője megkeresésünkre elmondta, Magyarország napi kőolajszükséglete százötvenezer hordó. Ezen belül húszezer hordónyi részarányt képvisel a belföldi kitermelés – a vecsési kőolaj a hazai ellátásban jelentős részarányt jelent, ugyanakkor a százharmincezer hordónyi importszükségletet nem képes kiváltani – mutatott rá.

A MOL közlése szerint a legnagyobb szénhidrogén-termelőnek számítanak Magyarországon: tavaly a hazai termelésből a kőolaj kb. felét (3,5 millió hordó) és a földgáz kb. kilencven százalékát a társaság biztosította.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink