Jelentős magyar siker az európai kisebbségvédelemben

Hírek
Oroszlánrészt vállalt a magyar nemzet Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés sikerében. Mintegy 850 ezer aláírást a magyarok gyűjtöttek össze.
Az európai őshonos nemzetiségek sikere az egymillión felüli, azaz 1 215 876 aláírás, amellyel a kisebbségvédelmi kezdeményezést, a Minority SafePack-et támogatták – jelentette be szerda délelőtti sajtótájékoztatóján, a németországi dánok központjában, Flensburgban Vincze Lóránt és Hans Heidrich Hansen az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, illetve korábbi vezetője.
 
Az európai polgári kezdeményezés – amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Dél-tiroli Néppárt és a FUEN indított el – a szükséges hét helyett tizenegy országban érte el az uniós tagállamonként megállapított kvótát, azaz érvényességhez szükséges minimális aláírásszámot. Magyarországon a 15 700 szignón felül mintegy félmillió gyűlt össze javarészt a Rákóczi Szövetség jóvoltából. Ezt külön megköszönte Vincze Lóránt, aki az RMDSZ soraiból került a FUEN élére. A kisebbségi közösségek körében az RMDSZ által irányított aláírásgyűjtés volt a legsikeresebb, hiszen Erdélyben, Romániában több mint 303 ezren támogatták a kezdeményezést, de a felvidéki Magyar Közösség Pártja is jelentősen hozzájárult a kiemelkedő eredményhez, Szlovákiában meghaladta az 57 ezret az aláírások száma.  Az utolsó hetekben belehúzott Dél-Tirol is, az olaszországi 54 750-es kvótát mintegy 6 ezerrel túlteljesítették. A további uniós tagállamok közt van Dánia, Bulgária, Horvátország, Spanyolország, Litvánia, Lettország és Szlovénia.
 
Vincze Lóránt elmondta, hogy a FUEN vezetősége a fent említett tagállamok mindegyikébe ellátogat, s részt vesz a nemzeti választási irodáknál az aláírások átadásán. Három hónap áll a tagállamok választási irodáinak rendelkezésére, hogy hitelesítsék az íveket, illetve az interneten összegyűjtött szignókat, majd az Európai Bizottsághoz kerül a kezdeményezés kisebbségvédelmi  normaalkotásra.
A FUEN vezetői szerint a sikeres aláírásgyűjtés egy új európai mozgalmat hozott létre, s erre a továbbiakban figyelnie kell az Uniónak.
 
A kezdeményezést elindító RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor pedig erdélyi nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a 303 695 romániai aláírás azért kiemelkedő eredmény, mert a magyar közösség egynegyede támogatta azt. Nemcsak közel másfél millió romániai magyar ember, hanem egy 50 milliós európai közösség sikerének nevezte a Minority SafePack-et.
 
A mai nap ugyanakkor történelmi pillanat is, hiszen Európa történelmében soha nem álltak ilyen közel ahhoz, hogy az őshonos kisebbségeket védő törvényt alkossanak. Sokan elkövettek mindent, hogy keresztbe tegyenek a kezdeményezésnek – mondta Kelemen Hunor. Kiemelte: ma azért beszélhetnek sikerről, mert az RMDSZ erős, tettre kész partnerekre leltek a határon túli kisebbségi közösségek érdekvédelmi szervezeteiben – külön megemlítette a Magyar Közösség Pártját és a Vajdasági Magyar Szövetséget –, valamint Magyarországon a Rákóczi Szövetségben.
 
Borítófotó: Vincze Lóránt, FUEN

Ezek is érdekelhetnek

További híreink