Jelentős az otthonteremtő támogatások szerepe

Hírek M. Orbán András
A hitelpiacon tovább folytatódott az ingatlanpiacinál nagyobb mértékű visszaesés. A CSOK-os hitelfelvevők arányának emelkedése arról árulkodik, hogy az otthonteremtés a változások ellenére sem elkerülhető.

A hitelpiac az ingatlanpiaccal együtt kirívó átalakuláson megy keresztül – mondta el lapunk megkeresésre Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Kifejtette, az emelkedő kamatkörnyezet, az infláció és alapvetően az élet drágulásának eredményeként többek letettek otthonteremtési terveikről. Jelentősen csökkent a hitelezés volumene, sokan vagy teljesen elestek a hitelezési lehetőségek igénybevételétől, vagy csak kisebb összeget tudnak most felvenni jelzáloghitelként, azonban az ingatlantranzakciók harminc-negyven százalékában a vásárlók még mindig igénybe veszik a pénzintézetek segítségét ingatlanvásárlás során.

Továbbra is jelentős szerepük van az állami támogatásoknak az otthonteremtésben, akkor is ha bővítésről van szó
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A Duna House Cégcsoport pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai, novemberi adatai alapján a hitelpiacon tovább folytatódott az ingatlanpiacinál nagyobb mértékű visszaesés. Novemberben a Credipass becslése alapján hatvanmilliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a tavalyi adathoz képest 46 százalékos, az előző hónaphoz képest 12 százalékos volumencsökkenést jelent. Az MNB előrejelzése szerint év végére a lakáshitelek átlagos THM értéke 12 százalék fölé is emelkedhet, így aki hiteles segítséggel szeretne vásárolni, érdemes mihamarabb lépnie – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Az elemzési vezető kiemelte, továbbra is jelentős szerepük van az állami támogatásoknak az otthonteremtésben, akár újépítésűről, használt lakás vásárlásáról vagy korszerűsítésről, bővítésről legyen is szó. Ugyanis amíg 2022 harmadik negyedévében az összes hitelügylet alig negyedéhez adtak be CSOK igényt a Credipass országos adatai szerint, addig a negyedik negyedévből rendelkezésre álló adatok alapján a hitelügyletek négyötödében igényelték a hitelfelvevők a családi otthonteremtési támogatást is jelzáloghitelük mellé.

A CSOK-os hitelfelvevők arányának emelkedése arról árulkodik, hogy az otthonteremtés a változások ellenére sem elkerülhető. Ha az ügyfél nem rendelkezik megfelelő megtakarítással, de jól tájékozódik, az már fél siker. Benedikt Károly szerint fontos, hogy amikor az ügyfél elképzeli magát adósként új otthonában, akkor maradjon a realitás talaján, így még a jelenlegi, dráguló kamatkörnyezetben is megvalósítható cél lehet az otthonteremtés.

Az elemző kiemelte, az építéshez szükséges alapanyagok ára és a szakemberek munkadíja jelentősen megdrágult az utóbbi – kiugróan magas inflációtól és többek között a háborús helyzet miatti bizonytalan gazdasági környezet következtében kialakult – időszakban, amit a legtöbb kivitelező nem tud teljes egészében magára vállalni, de minden többletköltséget nem is háríthat át a vásárlókra sem. Az időzítés itt fontos kockázati tényező, aki a projekt bejelentése környékén vásárol még lakást, bár nagyobb kínálatból választhat és kedvezőbb áron, de némi kockázatot vállal az esetleges drágulásért. Aki a beruházás vége felé választ, ott már kisebb az ilyen irányú kockázat, igaz lehet az értékesítési árak eleve magasabbak lesznek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink