Jelenleg 700 ezer regisztrált nem vette még fel az oltást

Hírek Figyelo.hu

Az ország újraindításának újabb fokozatához érkezünk, a kormány ma tárgyal arról, hogy ötmillió beoltott után, mely korlátozó intézkedéseken lehet még enyhíteni, mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A Világgazdaság beszámolója szerint

jelenleg még AstraZeneca vakcina is van, ugyan korlátozott mennyiségben. Ebből a vakcinából a várnál kisebb mennyiség fog érkezni, ezeket a védőoltásokat második oltára teszik majd félre.

Az orosz vakcinából összesen kétmillió adag érkezett, a megrendelt összes adag már az országban van. Ez a vakcina is korlátozottan érhető már csak el az oltópontokon – mondta az államtitkár. Pfizer vakcinából pedig újabb 199 ezer adag vakcina áll rendelkezésre első körös oltásra, a több vakcinát pedig második oltásokra teszik félre.

Kiemelte: csak az kaphat oltást aki regisztrált és időpontot foglalt, senkinek nem küldenek már sms-t. Jelenleg 700 ezer regisztrált nem vette még fel az oltást. Elmondta: jövő héten is érkezik Pfizer vakcina Magyarországra, már nem lesz külön oltási akció a 16-18 éveseknek, ha van érvényes regisztrációjuk, akkor ők is foglalhatnak oltást a felnőttekkel együtt. Eddig 120 ezer tini regisztrált és 80 százalékuk már időpontot is foglalt és meg is kapta az oltást.

A háziorvosok Sinopharm, Moderna és Janssen vakcinákkal oltanak. Az oltóbuszokon pedig már több mint 20 ezer embert oltottak be

– sorolta az államtitkár.

A járvány nagy tempóban mérséklődik, csökken valamennyi járványadat – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A beoltottak száma 4,7 millió fő, közülük 2,7 millió fő már a második oltását is megkapta. Az elmúlt 24 órában 633 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 52 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 329 főre nőtt.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 648 513 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 121 746 főre csökkent. 1908 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 224-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelte: egy hét alatt 25 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, a Covid-19-cel diagnosztizáltak átlagéletkora 43 év.

(Borítókép: Újonnan érkezett, német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák a hűtőszekrényben a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézeti gyógyszertárában Miskolcon 2021. április 18-án. (MTI/Vajda János)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink