Javulhat a szakmák presztízse, erősödhet a duális szakképzési modell

Hírek
A hét elején megszavazta az Országgyűlés a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását, így még rugalmasabbá, változatosabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere, a választható tanulási lehetőségek köre tovább bővül, ahogyan a duális szakképzési lehetőségek köre is. A felnőttképzést érintő módosítások pedig elősegítik a vállalatok igényeinek érvényesülését.
A kormányzat jó ideje eltökélten dolgozik azért, hogy a szakmák egykori becsülete helyreálljon, és a számos területen meglévő munkaerőhiány enyhülhessen. Ennek a folyamatnak fontos lépése, hogy a hét elején elfogadta a parlament a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását. Változatosabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere és tovább szélesednek a duális szakképzési lehetőségek. Az új jogszabály lehetőséget teremt arra is, hogy a szakképzés és a gazdaság kapcsolata még szorosabbá váljon. Sőt, a felnőttképzés szabályozásának módosításával a munkaerőhiány kezeléséhez új rugalmas képzési lehetőségek nyílnak meg.
 
Emellett az egyre népszerűbbé, elterjedtebbé váló duális szakképzési forma további megerősítését célozzák a tanulószerződéses gyakorlati képzés rendszerét érintő módosítások. Ennek értelmében tanulószerződést már a szakgimnázium 11-12. évfolyamán tanulók is köthetnek, a kötésre jogosult egyéb szervek, szervezetek köre pedig bővül. 
 
A hatékonyabb és eredményesebb duális gyakorlati képzés megvalósítását segíti, hogy a gazdálkodó szervezeteknél a tanulók képzésével foglalkozó szakemberek újfajta, kifejezetten a tanulók felkészítésére fókuszáló képzésben részesülhetnek. A folyamatosan gyorsuló gazdasági, technológiai változások is indokolják, hogy a gazdasági szereplők az eddigieknél közvetlenebb módon kapcsolódhassanak be a szakképzés szabályozási rendszerébe. 
 
A törvényjavaslat elfogadásával megalakulhatnak az ágazati készségtanácsok, melyek révén a gazdasági ágazatok szereplői választott képviselők útján közvetlen lehetőséget kapnak a szakképzés és felnőttképzés keretében folyó képzések szakmai tartalmainak kontrollálására, módosítására. Emellett megújul a nem állami szakképzők állami feladatellátásba való bevonását segítő szakképzési megállapodások rendszere is, így országos szinten egyenletesebben, átfogóan és hosszabb távra tervezhető módon biztosítható a szakképzési kapacitások elosztása, összehangolása. 
 
A felnőttképzést érintő módosítások elősegítik a vállalatok igényeinek érvényesülését is annak érdekében, hogy munkavállalóik át-, és továbbképzése lehetőleg minél rövidebb idő alatt valósuljon meg, célzottan az adott munkakörnek megfelelő naprakész tudást szerezzenek, miközben csökken az ehhez kapcsolódó adminisztráció. A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény módosításával többek között könnyebben garantálható lesz az összefüggő nyári gyakorlat idejére a tanulók gyakorlati képzése, valamint e képzések támogatási forrásának biztosítása.
 
Borítófotó: Komka Péter/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink