Javul a fogyasztói bizalom, elérkezhet a fordulat

Hírek vg.hu
Olyan mértékben javul a fogyasztói bizalom, ami már a háború kitörése előtti szinteket idézi – mondta a Világgazdaságnak adott gyorsértékelésében Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza, akit azután kérdeztünk, hogy három elemzőcég is a fogyasztói bizalom erőteljes élénkülését mutatta ki az elmúlt hetekben. Az elemző hangsúlyozta, ugyan enyhült a lakosság túlzott félelme, de még bőven van mozgástér a fogyasztás növelésére, és tennivaló az óvatos magatartás enyhítésére.

Ki lehet jelenteni, hogy megtörtént a fogyasztási fordulat? A GKI bizalmi indexe januárban kétéves csúcsára emelkedett.

A novemberi kiskereskedelmi adatok alapján már láthatók a fordulat első jelei, ami elsősorban a nem élelmiszer- és az üzemanyag-forgalom havi alapú növekedésének köszönhető. A nem élelmiszerszegmensen belül az előző hónaphoz képest jelentősen bővült a ruházati boltok, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletek forgalma, az utóbbi feltehetően összefügg a lakáspiacon megkezdődött élénküléssel is, mivel a tavalyi év utolsó hónapjaiban mind a lakáspiaci tranzakciók, mind a lakáshitel-kihelyezések, mind az építési engedélyek javulást mutattak.

Reményeink szerint az infláció további mérséklődésével, egyes termékek árcsökkenésével és az egyre táguló reálbér-növekedés hatására a következő hónapokban megerősítést nyer, hogy valóban elindulhatott a trendforduló.

Ezt a decemberre előrehozott minimálbér- és bérminimum-emelések, valamint a széles körű, két számjegyű bérmegállapodások, nem utolsósorban a pedagógusbérek kiemelkedő növekedése is támogathatja. A javuló körülményeket tükrözik a fogyasztói felmérések is, ami arra utal, hogy az óvatossági motívum is elkezdhet enyhülni, szintén támaszt adva a fogyasztási fordulatnak, illetve a gazdasági növekedés helyreállításának.

A többi konjunktúramutató is alátámasztja a lakossági optimizmust?

A Századvég és a Nézőpont Intézet egymástól független, és némileg eltérő kérdéseket tartalmazó felmérései is megerősítik, hogy javul a fogyasztói bizalom, amely már közelíti a háború kitörése előtti szinteket.

A Századvég kutatása szerint markánsan javult az inflációs folyamatok megítélése, a gazdasági környezeté, valamint az anyagi helyzeté. Kedvező, hogy érdemben javultak az előretekintő kérdésekre adott válaszok. A Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométer kutatása szerint szeptemberről decemberre nőtt a háztartások átlagos jövedelme, és 21 százalékról 51 százalékra ugrott azon háztartások aránya, amelyek növekvő jövedelemre számítanak.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: VG / Kallus György

Ezek is érdekelhetnek

További híreink