Javított brüsszeli bizonyítvány

Hírek
Felfelé korrigálta a a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését az Európai Bizottság, mely az idei évre 2,1 százalékos hiányt vár. Az EU közgazdászai szerint látványos a bérnövekedés hazánkban, amelyre ráerősítenek az adócsökkentések is.  

Az Európai Bizottság szakértői a Magyarországgal foglalkozó dokumentumban megállapítják: az idei növekedést a fogyasztás és a beruházások bővülése teremti meg. Brüsszelből úgy látják, gazdaságunk gyors növekedése fennmaradhat jövőre, sőt még 2019-ben is. A 2017-es 3,7 százalékos GDP-növekedés után jövőre 3,6 százalékkal, 2019-ben pedig 3,1 százalékkal bővülhetünk. A 2017-es és 2018-as növekedési prognózis 0,1 százalékkal jobb, mint amit a testület  májusban jelzett. A beruházások két számjegyű növekedést mutathatnak. Közben a munkanélküliségi ráta történelmi mélypontra, 4,2 százalékra mérséklődhet. Az infláció három százalék körül alakulhat, ami az MNB célja is.

Ami pedig a költségvetési hiányt illeti: idén 2,1 százalékos lehet a GDP-arányos deficit. Hogy az emberek mit éreznek a jó makrogazdasági számokból? Az EU közgazdászai szerint a látványos bérnövekedést, amelyre ráerősítenek az adócsökkentések is.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink