Javában zajlik az elektromosautó-pályázat: a vállalkozások is látják az előnyöket

Hírek vg.hu
A kiírás jól kizárja a nyerészkedőket – mesélte a Világgazdaságnak Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Beszélt arról is, hányan nyújtottak be eddig kérelmet, mire érdemes figyelni jelentkezésnél, és kik nem vehetik igénybe a támogatást. Az adatokból az is jól látszik, hogy a támogatási keretösszeg jó eséllyel nem fog kimerülni március 31-ig.

Február 5-én indult el az elektromosautó-pályázat. Másnap reggelig 1121 hazai vállalkozás nyújtotta be a támogatási kérelmét 1440 járműre, 5,6 milliárd forint értékben. A legfrissebb adatok alapján hogy áll most a kérelmek száma?

Legfrissebb adataink szerint körülbelül 1400 darab beadott kérelmet adtak be mintegy hétmilliárd forintos támogatási összegre, ami még nem éri el a teljes támogatási keretösszeg negyedét. A kezdeti lelkesedés után az érdeklődés alábbhagyni látszik, de ez teljesen természetes, és illeszkedik a más támogatási konstrukcióknál tapasztalt folyamatokhoz.

Ennél a pályázatnál adataink szerint a kérelmek egyharmadát adták be Budapesten, és kétharmadát vidéken, ebben nincs meglepetés.A kiírás szerint március 31-ig lehet pályázni, ebből az látszik, hogy a támogatási keretösszeg jó eséllyel nem fog kimerülni, hiszen a jelenlegi intenzitást figyelembe véve mintegy két évre is elegendő lenne.

Azt látjuk, hogy a különböző feltételek, amelyek a támogatás mértékét meghatározzák – akkukapacitás, nettó vételár, alkalmazottak száma – átlagosan hárommillió forintos támogatást valószínűsítenek.

A konstrukció hatékonyan stimulálja a piacot, ahogy az várható volt, hiszen a nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy az állami támogatások mértéke és az eladások nagyon korrelálnak.

Márciusig lehet pályázni a kiírásra. Mire figyeljenek leginkább a jelentkezők?

A kiírásnál a két legfontosabb dolog, hogy csakis elektronikusan lehet pályázni, a pályázatot magát pedig elektronikus aláírással is el kell látni. Azt feltételezzük, hogy lesznek olyan vállalkozások, nem is kis számban, akik ezzel az eljárással lépnek be az elektronikusan aláírt dokumentumok világába – annak a vállalkozásnak, amelynek még nincs elektronikus aláírása, ennek az ügyintézésére is időt kell fordítani. Fontos, hogy a pályázat utófinanszírozott, 20 hónap alatt le kell zárni még akkor is, ha finanszírozást vesz igénybe a pályázó, ami számunkra, mint lízingtársaságra nézve azt jelenti, hogy a céges autóbeszerzések legnépszerűbb finanszírozási formája, a nyílt végű lízing ki van zárva a jelentős adókockázatok miatt.

Véleményünk szerint a vállalkozásoknak dönteniük kell: vagy a nyíltvégű lízingkonstrukciók áfaelőnyét szeretnék kihasználni, vagy a támogatást. Az utófinanszírozás és a 20 hónapos időablak miatt a két konstrukció egyidejű igénybevétele a jogi szabályozás miatt nem reális, annak ellenére sem, hogy a pályázat de facto nem zárja ki.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

Fotó: CIB Lízing Csoport

Ezek is érdekelhetnek

További híreink