Japán sorsa Kína rémálma

Hírek Figyelo.hu
Hszi Csin-ping kínai elnök rémálma, hogy országa, az USA 30 évvel ezelőtti kihívója, Japán sorsára jut.

Könnyen lehet, hogy Kína sosem fogja „lenyomni” gazdasági téren az Egyesült Államokat. Bár elemzők számításai szerint, ha a pekingi vezetésnek sikerül a növekedést támogató reformokat véghez vinni, ellenben Biden elnök nem tudja tető alá hozni az infrastruktúra programot és nem képes kibővíteni a munkaerő-piacot, akkor Kína már 2031-ben átveheti a világ gazdasági vezetőjének szerepét.

Egyelőre nem ez a helyzet, hiszen Kína csúszásban van a saját fejlődési menetrendjéhez képest, melyet a vámok és a fejlett technológiákhoz való hozzáférés korlátozása is lassít

– mondta a VG.hu-nak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: Hszi Csin-ping kínai elnök rémálma, hogy országa Japán példáját követi. A távol-keleti szigetország 30 éve hasonlóan az USA kihívója volt.

Nem kíméli Kínát a mutáns

Amennyiben nemzetközileg elszigetelődne Kína, s esetleg még egy pénzügyi válság is beütne, az erősen korlátozná a nagy ázsiai ország felzárkózását az Egyesült Államokhoz – folytatta az elemző. Arról nem beszélve, hogy még az sem elképzelhetetlen, hogy a Kínai Kommunista Párt a valóságosnál kedvezőbb GDP számokat publikál, s így akár nagyobb is lehet a rés a két vezető nagyhatalom között.

Viszont vásárlóerő paritáson nézve, mely figyelembe veszi a megélhetési költségek közti különbséget, Kína már valószínűleg elvette az USA vezető pozícióját

– tette hozzá Bosnyák Zsolt.

(Borítókép: A volt brit koronagyarmat, Hongkong Kínával való újraegyesülésének közelgõ 24. évfordulója alkalmából kínai és hongkongi zászlók díszítenek egy hongkongi utcát 2021. június 27-én. (MTI/AP/Vincent Yu)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink