Januári 41 forintos üzemanyagár-emelés

Hírek
Nincs több kérdés a jövedéki adó megemeléséről, kiderült, mikortól és hogyan alkalmazzák a magasabb árakat a Mol töltőállomásain.

A Mol részletesen nyilvánosságra hozta, hogyan megy végbe a januártól meghirdetett tetemes, mintegy 7 százalékos üzemanyagár-emelés a magyarországi benzinkutakon.

Ennek oka a jövedéki adó növekedése. Még a nyár közepén derült ki, hogy a Pénzügyminisztérium az uniós előírásokhoz igazodva január elsejétől megemeli a jövedéki adót. Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója később arról tájékoztatott, hogy 41 forintos drágulásra lehet számítani 2024-től a literenkénti árakban a benzinkutakon.

Hogyan drágul januártól az üzemanyag Magyarországon?
Eddig azonban nem lehetett tudni, hogyan megy majd végbe a gyakorlatban a folyamat. Most viszont Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója az Indexnek elárulta a pontos menetrendet. Bejelentette, hogy az olajtársaság döntése értelmében

két lépcsőben történik meg a 41 forintos emelés.

Ezt azzal indokolta, hogy figyelembe vették a fogyasztók érdekeit. A két részletben érvényesített kötelező jövedékiadó-emelés a következőképpen történik:

Az első emelésre január 1-jén, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani.

Január 1-jén, tehát jövő hétfőn 20 forinttal fog megemelkedni a literenkénti ár, aztán január 15-én, két héttel később, ugyancsak hétfőn 21 forintos drágulás következik.

További részletek a Világgazdaság oldalán

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink