Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter mielőbb felhasználná a lefoglalt orosz vagyont

Hírek vg.hu
Janet Yellen, az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztere az Orosz Föderáció befagyasztott vagyonának felhasználása kérdésének gyors megoldását szorgalmazta a G20 ülése előtt.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy sürgősen meg kell határozni, hogy az Orosz Föderáció befagyasztott eszközei hogyan használhatók fel Ukrajna támogatására – olvasható a Pénzügyminisztérium által kiadott közleményben

„Úgy gondolom, hogy koalíciónknak meg kell találnia a módját, hogy ezeket a zárolt eszközöket mihamarabb felhasználhassuk Ukrajna ellenállásának és hosszú távú talpra állásának támogatására” – idézte Janet Yellen szavait a Pénzügyminisztérium a G20-országok pénzügyminisztereinek és központi bankjainak vezetői találkozója előtt kiadott sajtóközleményében.

Janet Yellen üdvözölte az EU Tanácsának döntését is, amely pontosítja az Orosz Föderáció Központi Bankjának eszközeit és tartalékait birtokló, az EU korlátozó intézkedései következtében befagyasztott központi értékpapír-tárházak kötelezettségeit.

„Koalíciónk, amely a világgazdaság több mint felét képviseli, lépéseket tett, hogy 285 milliárd dollárnyi orosz szuverén vagyont rögzítsen, és közösen megerősítették, hogy ez a pénz befagyasztva marad mindaddig, amíg Oroszország meg nem fizeti az általa okozott hatalmas károkat” – mondta az USA pénzügyminisztere. Hozzátette: „Európai kollégáim most megtették az első fontos lépést az orosz szuverén eszközökből származó váratlan bevételek hasznosítására, amit teljes mértékben támogatok.”

Szükségesnek és sürgősnek nevezte, hogy megtalálják annak a módját, hogy felszabadítsák ezeknek az immobilizált eszközöknek az értékét, hogy ezzel is támogassák Ukrajnát. Meglátása szerint ez döntő válasz lenne arra, hogy Oroszország példátlan módon fenyegesse a globális stabilitást, és világossá tenné, hogy Oroszország nem nyerhet a háború elnyújtásával, és arra ösztönözné, hogy üljön asztalhoz, és tárgyaljon egy igazságos békéről Ukrajnával.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink