Második napja tart a palesztin-izraeli háború

Hírek Pető Sándor
Nem telt el két nap azóta, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet rakétaesőt zúdított Izraelre, majd szárazföldi erőkkel is betört a zsidó állam területére, a veszteségek máris hatalmasak: hivatalos információk szerint legalább 600 izraeli állampolgár vesztette életét a harcokban, több mint kétezren pedig megsebesültek.

Az izraeli hatóságok közlése szerint a palesztin agresszióra válaszul indított bombázás következtében legalább 313 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben, további 1990-en pedig megsebesültek. Az áldozatok száma ugyanakkor egyre csak nő: hivatalos források szerint legalább két ukrán, két thaiföldi és egy kambodzsai állampolgár is meghalt a harcok következtében.

Ezzel párhuzamosan Lengyelország bejelentette, hogy C-130-as típusú katonai személyszállító repülőgépeket küldenek állampolgáraikért, akik Izraelben rekedtek. Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a közösségi médiában azt írta: a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren összegyűlt lengyelekért néhány órán belül indul a gép.

Andrzej Duda lengyel elnök korábban a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a palesztin szélsőséges Hamász szervezet fegyveres akciójában lengyelek nem sebesültek meg – értesült az MTI.

Hivatalos beszámolók szerint azonban az erőszak korántsem csitul Izraelben: megfigyelők szerint további palesztin fegyveresek szivárogtak be a zsidó állam területére még a mai nap folyamán is.

A jelenlegi izraeli összesítések szerint mintegy száz izraeli katona és civil – férfiak, nők és gyermekek – kerültek szombaton a Hamász fogságába, őket a határkerítés megrongált részeinél hurcolták át Gázába. A túszok között több tucat külföldi állampolgár is van, akik közül néhányan részt vettek a sivatagi technozenei fesztiválon is.

Számos amerikai állampolgárt, helyi üvegházakban dolgozó thaiföldi vendégmunkásokat, valamint az Egyesült Királyság, Németország és Oroszország állampolgárait is elvitték Gázába. Az amerikai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet – írja az MTI. A túsztárgyalások lefolytatásához Izrael Egyiptom segítségét kéri.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: MAHMUD HAMS/AFP

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink