Izraeli háború: íme a poklok pokla

Hírek Hecker Flórián
Az október 7-én kitört izraeli háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű „levegőből, szárazföldről és tengerről” intézett csapásra a palesztin térséget uraló iszlamista Hamász szerint, amely „mészárlás előkészítésével” vádolta Izraelt. Intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére péntek este az izraeli hadsereg.

A Hamász és más palesztin források szerint péntek este az október 7-én kitört háború kezdete óta példátlan intenzitású légi- és tüzérségi csapást indított Izrael a Gázai övezet ellen. Az izraeli csapások helyi idő szerint este hét órakor kezdődtek és még egy órával később sem értek véget. A közösségi médiában rengeteg felvételt osztottak meg arról, hogyan élik meg a civilek a folyamatos bombázást. Az egyik videón egy gázai kórházat mutatnak be, melynek folyosóin egymás hegyén-hátán fekszenek a holttestek – számolt be a Magyar Nemzet.

A Hamász szerint az izraeli támadás nem járt sikerrel. Csakhogy nem egyértelmű, mi történt valójában. A zsidó hadsereg azt közölte, hogy kiterjesztheti a szárazföldi műveleteit, de cáfolta, hogy offenzívát indított volna Gázába.

Az Al Jazeera idézi a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjét, Oszama Hamdant, aki szerint Izrael megpróbálta győztesnek beállítani magát. Úgy értékelt, hogy a Gázai övezet kommunikációs lehetőségeinek súlyos korlátozása azért következett be a zsidó állam részéről, hogy elfedjék az izraeli harci cselekmények során elkövetett bűntetteket, így nem kell tartaniuk elszámoltatástól – írja a Világgazdaság.

Az bizonyosan tény, hogy péntek este Izrael eddig soha nem látott intenzitású csapásokat hajtott végre Gázában. Azt is jelezte, hogy kiterjesztheti a szárazföldi műveleteket. Miután emiatt elterjedt az a vélekedés, hogy mindez a régóta ígért offenzíva megindulását jelenti, az izraeli védelmi erők és amerikai tisztségviselők is tisztázták: nem erről van szó.

Az elmúlt 24 órában a Gázai övezetet teljesen elvágták a külvilágtól: se víz, se áram, se internet, se üzemanyag nem áll a civilek rendelkezésére – egyes beszámolók szerint ugyanakkor a Hamásznak vannak készletei, ezeket azonban nem bocsájtják a polgári lakosság kezére.

A cikk teljes terjedelmeben a Világgazdaság oldalán olvasható

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink