Izrael felkészül az Iránnal folytatott háborúra

Hírek vg.hu
Tel-Aviv szerint akár napokon belül bekövetkezhet az iráni bosszú.

Izrael felkészült egy Irán vagy annak megbízottjai által elkövetett támadásra, mivel egyre több figyelmeztetés érkezett a megtorlásra az iráni nagykövetség egyik magas rangú tisztjének múlt heti damaszkuszi meggyilkolása miatt.

Olyan országok, mint India, Franciaország, Lengyelország és Oroszország figyelmeztették állampolgáraikat, hogy ne utazzanak a régióba, amely már így is feszült a hetedik hónapja tartó gázai háború miatt. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az Iránból érkező fenyegetés valós és életképes.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy nem adott ki újabb utasításokat a civileknek, de arra kérte az embereket, hogy maradjanak éberek. Az elmúlt nap folyamán a hadsereg helyzetfelmérést végzett és különböző forgatókönyvekre vonatkozó terveket hagyott jóvá az iráni támadásról szóló jelentések és nyilatkozatok nyomán

– mondta Daniel Hagari katonai főszóvivő pénteken televíziós nyilatkozatában.
Az izraeli külügyminisztérium nem kommentálta azokat a jelentéseket, amelyek szerint egyes izraeli diplomáciai képviseleteket részben kiürítettek és megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

A bosszú eljön – írta Izrael legnagyobb napilapja, a Yedioth Ahronoth.

Egyelőre az a feltételezés, hogy nagyon hamar, a következő napokban. Izrael nem vállalta a felelősséget az április 1-jei légicsapásért, amelyben meghalt Mohammad Reza Zahedi dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda Hadtest tengerentúli Qudsz Erők egyik magas rangú parancsnoka és hat másik tiszt, miközben a damaszkuszi nagykövetség épületében tartott megbeszélésen vettek részt.

De Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah azt mondta, hogy Izraelt „meg kell büntetni, és meg is fogják büntetni” egy olyan műveletért, amely szerinte egyenértékű volt egy iráni föld elleni támadással.

Iránnak nagyon nehéz lesz nem a megtorlást választania – mondta Raz Zimmt, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető kutatója.

„Továbbra is úgy vélem, hogy Irán nem akar teljes körű, közvetlen katonai konfrontációba bocsátkozni Izraellel, és főleg nem az Egyesült Államokkal. De valamit tennie kell”.

Fotó: AFP

Összehangolt lépések

Pénteken Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Herzi Halevi tábornok, a hadsereg főparancsnoka megbeszélést folytatott az amerikai központi parancsnokság látogató vezetőjével, Michael Kurilla tábornokkal, hogy összehangolják a lehetséges válaszlépéseket.
Iráni források és az Egyesült Államok, Izrael legfőbb védelmezőjének diplomatái szerint Teherán jelezte Washingtonnak, hogy el kívánja kerülni az eszkalációt, és nem fog elhamarkodottan cselekedni. De továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy bármilyen válaszcsapás kicsúszik az irányítás alól.
Mivel Irán a nagykövetség megtámadását a saját területe elleni támadással egyenértékűnek tekinti, Zimmt szerint reális lehetőség egy olyan közvetlen támadás izraeli földön, amelyet maga Irán, nem pedig egy közvetítő, például a libanoni Hezbollah hajt végre.

Iránnak vannak olyan rakétái, amelyek képesek közvetlenül eltalálni Izraelt, és az elmúlt hetekben Izrael megerősítette légvédelmét, amely több ezer rakétát fogott el, amelyeket a Hamász lőtt ki a Gázai övezetből és a Hezbollah Libanonból.

Az izraeli hadsereg visszahívta a tartalékosokat, hogy felkészüljön bármilyen eszkalációra az északi határ mentén, ahol szinte naponta tűzváltás van a Hezbollahhal.

Rakétaeső

Pénteken késő este jelentették be, hogy mintegy 40 rakétakilövést azonosítottak Libanonból Izrael területére, amelyek többségét elfogták, a többi nyílt terepre zuhant, de nem okozott sérüléseket. A hadsereg kivonta csapatainak és páncélozott járműveinek nagy részét a Gázai övezetből. A lépés a Rafah városa elleni régóta ígért támadást előzte meg, ahol a feltételezések szerint

a Hamász több ezer harcosa ássa be magát a Gáza más részeiből kitelepített több mint egymillió palesztin mellett.

Izraelben, bár hivatalos biztonsági utasítások nem születtek, néhány szülő azt mondta, hogy gyermekeiknek azt mondták, hogy a pészahi iskolai szünet idejére vigyék haza a könyveket, felkészülve a tanítás esetleges megszakítására.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink