Izmos a bankszektor, de meddig?

Hírek Kriván Bence
Az európai bankszektor még egy ideig élvezheti a magas kamatokból származó előnyöket, ugyanakkor kockázati tényezők is rányomják bélyegüket a szektor teljesítményére és befektetői megítélésére.

Veszítenek népszerűségükből kontinensünk bankrészvényei, amint az Európai Központi Bank (EKB) kezd engedni a monetáris szigorból, és a jelenlegi, magas szinten stabilizálódó kamatok kedvező hatása elvész, s az irányadó ráta megkezdi a szokásos lefelé csordogálását. Mindezt tetézi még a recessziós kockázatok növekedése és az, hogy a befektetők fokozott óvatossággal kezelik a szektort a szabályozói oldalról megmutatkozó kockázatai miatt – írja a Világgazdaság. A bankszektor fejőstehénjellege miatt kedvenc alanya az extraprofitadóknak, ellenkezni nem tud, a gazdasági következményeken pedig az aktuálpolitikusok hajlamosan egyszerűen átlépni.

Alulértékeltek a bankrészvények

Ezt a befektetői oldalnak be kell kalkulálnia, amikor egy-egy bank részvényeit a portfóliójába illeszti. A felszínen, a Stoxx Europe 600 Bank Indexe tekintve még az látszik, hogy a szektor erős teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, ami 16 százalékos idei indexerősödésben öltött testet, miközben a szélesebb vállalati kört felölelő Stoxx Europe 600 Index 5 százalékkal araszolt felfelé eddig. Ennek ellenére néhány nagy befektető meg van győződve arról, hogy a szektor továbbra is alulértékelt. Különösen a most kezdődő harmadik negyedéves banki gyorsjelentési szezont várhatóan jellemző 8 százalékos osztalékhozam tükrében látják túl olcsónak az ágazat egészét.

Szakértők szerint egy bankrészvényre vetítve az osztalék megszerzése viszonylag alacsony befektetést igényel, ami a kiugróan magas inflációs környezetben kifejezett előnyt jelent.

Sebastiano Pirro, az Algebris Investments befektetési igazgatója szerint az európai bankrészvények túl olcsók azt figyelembe véve, hogy a szabályozó hatóságok által előírtnál nagyobb tőkepufferrel rendelkeznek a jövőbeli esetleges anomáliák kezeléséhez, veszteségeik fedezéséhez.

Hiába a folyamatos eredményjavulás és a szilárd fundamentumok, ezek a részvények továbbra is túl olcsók

– mondta a Reutersnek. Guy de Blonay, a Jupiter Asset Management igazgatója pedig úgy látja, a bankok megjutalmazzák mellettük kitartó részvényeseiket a kötelező két évben, úgyhogy érdemes nyugodtan kivárni ezt az időszakot.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaságban olvasható

 

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink