A piacelemzés szerint a vadászatra jogosultak 2021-ben az öt legfontosabb nagyvadból – őz, a gímszarvas, a vaddisznó, a dámszarvas és a muflon – közel 11 ezer tonna lőtt példányt adtak el a feldolgozóknak, ebből körülbelül 3800 tonna hústermék készült. Az apróvadak közül a mezei nyúl és a fácánállomány a legnagyobb. Magyarországon 46 vállalkozás foglalkozik vadhúsfeldolgozással, a legtöbb helyen tenyésztett és lőtt vad is bekerül az üzembe. A kínálat legnagyobb hányadát a fagyasztott áru teszi ki, míg az előhűtött (általában vákuumcsomagolt) termékek iránti kereslet a főszezonra – szeptembertől decemberig – korlátozódik – derült ki a NAK által készített kiadványból, amely a hazai vadhúspiac aktualitásait, piaci kilátásait mutatja be, emellett képet ad a hazai vadhúsfogyasztási szokásokról is.
A kisebb szereplők nagyon jó minőségű, magasan feldolgozott termékekkel látják el a piacot, különböző pástétomok, rilette-ek, kolbászok, füstölt áruk kerülnek ki a feldolgozókból. Emellett családi gazdaságok, vadasparkok termékei, illetve nemzeti parki termékek is megjelennek a piacon, amelyek elsősorban helyben elérhetők.
A magyar vadhús keresett termék az európai piacon. Az összes feldolgozott vadhúsmennyiségnek nagyjából a 90 százalékát – mintegy 3500 tonnát – exportáljuk.
A legfontosabb felvevőpiacunk Németország, ide kerül a magyar vadhús 48 százaléka, de Olaszországba is tetemes mennyiséget szállítunk. Bár a Covid-járvány megtépázta a vadhúspiacot is, a lezárások megszűnésével újra nőtt a kereslet. 2022-ben érzékelhetően magára talált a piac, a vadhúskivitelünk mennyiségben és értékben is meghaladta a pandémia előtti szintet.
A magyar piacon maradó mennyiség mintegy 40 százaléka kerül kiskereskedelmi forgalomba, 60 százalékát pedig a nagykereskedőkön keresztül a horeca szektor vásárolja fel.
A hazai fogyasztás továbbra is nagyon alacsony szinten van:
az átlag magyar mindössze 10 dekagramm vadhúst fogyaszt el egy évben, ami a 2010-es 20 dekagrammos szinthez képest is jókora visszaesésnek számít.
Holott a vadhús nem csak különleges ízélményt nyújt a fogyasztóknak, élettani szempontból is számos jótékony tulajdonsága van. A vadállat élete során természeti körülmények közt, szabadon nevelkedik, mozgásban gazdag életmódot folytat, változatosan táplálkozik, fogyasztása és kibocsátása minden részletében a természetes körforgás része.
Borítókép: Széll Tamás séf vadhúsból készít egy fogást a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjében 2016-ban.
Fotó: MTI/Kovács Tamás