Itthon is megjelent a szamárköhögés

Hírek vg.hu
Más Európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is felbukkant és fertőzőképessége miatt gyorsan terjed a szamárköhögés. A csecsemők és gyerekek a kötelező DiPerTe néven ismert oltással szereznek védelmet ellene, de egyes felnőtteknek is ajánlott lehet újból felvenni az oltást, amely jelenleg hiánycikk – közölte a Világgazdaság.

Járványszerű terjedést és felfutást produkál Magyarországon is a szamárköhögés – számolt be róla a Portfolio, ami azért furcsa, mert a bakteriális fertőzés ellen létezik idehaza védőoltás, amely a gyerekkori kötelező védőoltások körébe tartozik. DiPerTe néven ismert, a betűszóból a középső tag utal a szamárköhögés orvosi nevére (pertussis), a védelmet csecsemőkorban szerezzük meg és 6-11 éves kor között kapjuk az emlékeztető oltást – további emlékeztető pedig felnőttkorban is kérhető.

A vakcinával kiszorítottuk a betegséget, a kanyaróhoz hasonlóan kiemelkedően magas 98 százalékos idehaza az átoltottság. Emlékeztetőül, a szamárköhögés tünetei kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik, a betegség köznapi neve is innen ered, utalva a rohamok jellegzetes hangjára.

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos a Portfolionak azt mondta, e fertőzés esetén is az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a veszélyeztetettek,

Rósa Ágnes házi gyerekorvos szintén azt tanácsolta, hogy aki a megelőzésben gondolkodik, annak ajánlott a védőoltás megismétlése.

18 év felett egyébként is érdemes megismételni a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz elleni védőoltás beadását 10 évente.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó:Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink